Arxiu per la categoría: ‘Caves’

Tast Especial Cava

dimarts, 08 novembre 2016


El cava és un dels nostres vins estrella que ens acompanya a totes les grans ocasions, però també cada vegada més el prenem en moments més informals com en un aperitiu amb amics o amb els postres per acabar els àpats.

En aquest Especial parlarem de l’origen del cava, de les grans cases als petits productors, del mètode d’elaboració, de les varietats acceptades, de les zones on es produeix i dels tipus de cava.

Tastarem caves del Celler Pagès Entrena, Celler Mas Candí i Celler Mas Comtal i arrodonirem coneixements tastant Brut Nature, Rosats i Gran Reserva acompanyant-los amb Catànies de Vilafranca.

Tast Especial Cava
Data: Dijous 17 de novembre, a les 19.30h
Lloc:Vilaweb. C.Ferlandina 43, baixos. Barcelona
Preu: 18€ per a socis de Vilaweb i clients de Tastets i 23€ per a no socis
Podeu reservar i pagar el Tast de manera online directament a través del nostre web: www.tastets.cat/tast

Rap amb gambes al cava

dimarts, 31 desembre 2013


INGREDIENTS:

-6 trossos de rap
-12 gambes de mida mitjana
-Mitja ampolla de cava brut
-½ litre de brou de peix
-un grapadet d´ametlles torrades
-1 gra d´all
-oli d’oliva verge

Comencem per salar i enfarinar el rap, que fregirem al punt juntament amb les gambes. A la mateixa cassola hi posem una picada que haurem preparat amb les ametlles, l´all i el cava. Deixarem que redueixi i hi aboquem el brou. Finalment, hi posem el rap i les gambes perquè cogui tot el conjunt durant dos o tres minuts. Fet i servit.

Font foto:Flickr

El cava

dijous, 19 desembre 2013


El cava és un dels productes amb més càrrega identitària als Països Catalans. Es tracta d´un vi escumós elaborat pel mètode tradicional o champenoise, a partir del qual i mitjançant una segona fermentació es genera gas carbònic d´origen endogen. Aquest gas, que en altres tipus de vins és afegit, és perceptible sensorialment i forma escuma en abocar el cava a la copa.

Les principals varietats de raïm emprades en l´elaboració del cava són macabeu, xarel.lo, parellada i chardonnay. Per als rosats són monastrell, garantxa, trepat i pinot noir. És dins l´ampolla definitiva on es produeix la fermentació que dóna el carbònic i on també es desenvolupa la criança que ajudarà a caracteritzar aromàticament i gustativament el producte final. El temps mínim de criança és de 9 mesos. Quan aquest període és igual o superior als 15 mesos parlem de caves reserva, i a partir dels 30 ja tenim caves gran reserva.

Just a la part final del procés és quan té lloc el degollament per eliminar els pòsits i afegir l´anometat licor d´expedició, una mescla de vi i sucre que tipificarà el producte final amb les denominacions que tothom coneix sobradament:

Brut natural: Sense sucre afegit.
Brut: Fins a 15 gr. de sucre per litre.
Sec: Entre 15 i 30 gr./l.
Semi sec: Entre 30 i 50 gr./l.
Dolç: Més de 50 gr./l.

Aspectes nutricionals

El cava té una composició molt similar a la de qualsevol altre vi, amb la principal diferència del gas carbònic. El component majoritari és l´aigua en un 85% aproximadament, seguit de l´alcohol (11-12%) i una tirallonga de components com ara sucres, àcids, sals minerals, algunes vitamines i compostos fenòlics. La major part de l´aportació energètica prové de l´alcohol i el sucre, representant unes 65 kcal per cada 100 ml.

Un consum moderat en el cas de les persones adultes sanes és perfectament compatible amb una dieta equilibrada. En el cas de les dones embarassades, com passa amb totes les begudes alcohòliques, cal evitar-ne el consum.

Gastronomia

La millor copa per a degustar-lo és la de tipus flauta, de vidre fi, incolor i sense gravats ni incrustacions decoratives. Demana ser consumit a una temperatura baixa, però no massa. Per sota dels 6ºC les papil.les gustatives perden gran part de la seva sensibilitat, no sent possible detectar bona part de les sensacions més subtils. Moltes notes de sabor i aroma passaran desapercebudes, restant principalment la fredor com a única percepció. La recomanació és, doncs, no refredar el cava per sota dels 5 o 6 graus prenent el més jove sempre a una temperatura lleugerament inferior als més envellits, que es podran degustar a la perfecció entre els 8 i els 9 graus. Per a refredar-lo el deixarem unes hores a la nevera o bé posarem l´ampolla dins una glaçonera amb gel i aigua.

El cava és un vi apte per fer un àpat de principi a fi. Els més joves, frescos, acíduls, pàl.lids, van a la perfecció per als aperitius i entrants. Els de més edat, complexes, intensos, amb la bombolla fina però sempre persistent, acompanyen plats més consistents com ara les carns rostides o bé uns canelons. A l´hora de les postres els caves semi secs i dolços són els grans aliats. I no oblidem la sublim senzillesa d´una llesca de pa amb tomàquet amb una mica d´embotit, formatges o carn a la brasa, al costat d´una copa del cava que més ens agradi.

Sabíeu que…

Hem de guardar les ampolles de cava en posició vertical, i no pas tombades. Diferents estudis han demostrat que es conserva més bé i manté millor les seves propietats si mantenim l´ampolla dreta. Alguns elaboradors ja ho aconsellen explícitament als seus clients.

Màrius Fuertes i Mateu

Font foto: Flickr

Tast de caves

dijous, 14 juny 2012

tast de cava

El proper dijous 21 de juny a les 19.30, organitzem a la nostra Aula un Tast de Caves artesans i de qualitat. A banda del tast pròpiament dit es donaran a conèixer aspectes com les varietats de raïm, el degollament, el període d´envelliment a la mateixa ampolla. Tot complementat amb els millors consells gastronòmics per a refredar-los, servir-los i treure´n el millor rendiment.

Els caves que es tastaran seran els següents: cava Pagès Entrena Brut Jove, el cava MC Mas Candí, el cava Privat Reserva Brut Nature, el cava Rosat Pagès Entrena i el cava Reserva Familiar Sabaté i Coca.

Tastets obsequiarà als assistents amb una ampolla de cava, per celebrar la revetlla de Sant Joan.

Cal reservar plaça trucant al 93 297 90 08 o enviant un correu-e a info@tastets.cat.

El preu és de 28€ (amb descompte de 3€ per persona si porteu un acompanyant)

Per a més informació:
. www.tastets.cat/aula-de-tast
. Esdeveniment al facebook
. Programa en PDF

Photo: Bernat Casero

Assortits gastronòmics per la Final de Copa

dimarts, 15 maig 2012

Copa del rey 2012

El proper 25 de maig es juga la Final de Copa entre el Barça i l’Athlètic de Bilbao. Aprofitant aquesta ocasió especial des de Tastets us presentem 2 assortits gastronòmics perquè en gaudiu durant el partit:

-El Pack Final de Copa amb quatre cerveses artesanals, avellanes del Baix Camp, olives mallorquines per picar, fuet del Berguedà i formatge de cabra de Catí per acompanyar amb pa amb tomàquet i cava del Penedès per brindar per la victòria.
-El Pack Final de Copa amb els mateixos productes que l’anterior, però enlloc de les cerveses hi hem posat un vi negre de la DO Empordà, l’Heus negre.

… Blaugrana al vent,
un crit valent,
tenim un nom, el sap tothom: Barça, Barça, Barça!

Visitem nous elaboradors artesanals

dilluns, 05 desembre 2011

Durant els passats mesos de setembre i octubre l’equip de Tastets va estar fent  visites a diversos elaboradors artesanals d’arreu de Catalunya, que s’havien posat en contacte amb nosaltres o bé que havien estat seleccionats pel nostre comitè de tast, per tal d’ampliar l’oferta de productes al nostre web,  www.tastets.cat.

Així doncs, a partir d’ara trobareu nous productes com són tota la gamma de cremes (crema de verdures, crema de carbassa, crema de carbassó, etc), brous (d’escudella, per suquet de peix, fideuà, etc) i salses -com l’allioli– de Casa Carriot, una empresa familiar de l’Alt Empordà. Trobareu aquest productes a la nova família de Precuinats.

(més…)

Producte del mes: el cava

dilluns, 05 desembre 2011

El cava és un dels productes amb més càrrega identitària als Països Catalans. Es tracta d´un vi escumós elaborat pel mètode tradicional o champenoise, a partir del qual i mitjançant una segona fermentació es genera gas carbònic d´origen endogen. Aquest gas, que en altres tipus de vins és afegit, és perceptible sensorialment i forma escuma en abocar el cava a la copa.

Les principals varietats de raïm emprades en l´elaboració del cava són macabeu, xarel.lo, parellada i chardonnay. Per als rosats són monastrell, garantxa, trepat i pinot noir. És dins l´ampolla definitiva on es produeix la fermentació que dóna el carbònic i on també es desenvolupa la criança que ajudarà a caracteritzar aromàticament i gustativament el producte final. El temps mínim de criança és de 9 mesos. Quan aquest període és igual o superior als 15 mesos parlem de caves reserva, i a partir dels 30 ja tenim caves gran reserva.

(més…)

Producte del mes: Cava Oriol Rossell Brut Nature

dissabte, 04 juny 2011

Oriol Rossell és una marca que s’ha perpetuat des del matrimoni de Damià Rossell i Madrona Cassanyes el 1811. Els seus vins i caves són, avui, un dels grans referents de la DO Penedès i una garantia de qualitat i feina ben feta. Per aquest motiu, des de Tastets hem pensat que aquest mes de juny us podem proposar un dels seus productes més emblemàtics, un cava que fa estiu.

A més a més, d’aquesta manera volem homenatjar l’Oriol Rossell,  un dels fundadors dels castellers de Vilafranca i que recentement ens ha deixat, en l’any que què els castells han estat declarats patrimoni de la humanitat.

Tornant al nostre producte, el Brut Nature d’Oriol Rossell presenta un cupatge de varietats tradicionals: xarel·lo, macabeu i parellada. Criança de30 a 36 mesos. Color groc palla amb reflexos verdosos, net i brillant. És de bombolla fina. Intensitat aromàtica, fruites blanques sobre un fons amb notes de criança. Entrada en boca molt agradable, ample i amb una acidesa equilibrada. Final llarg en el qual retornen les aromes que despuntaven olfactòriament.

Us engresca la proposta?

El Cava Oriol Rosell Brut Nature al  web de Tastets

Producte del mes: Cava Brut Rosat, del Celler Oriol Rossell

dilluns, 15 novembre 2010

Cava Brut Rosat, del Celler Oriol Rossell

Cava del Penedès, amb la DO Cava. Té un color cirera robí amb reflexos violacis,net i brillant, i una bombolla fina, persistent, que forma abundants rosaris i una bona corona. En nas la intensitat és alta, amb aromes potents de fruites vermelles i notes balsàmiques que n’exalten la vivacitat. Suau en boca, ens omple de sensacions afruitades, fresques i agradables, amb un final llarg i sec.

Oriol Rossell és una marca que s’ha perpetuat des del matrimoni de Damià Rosell i Madrona Cassanyes el 1811. Els seus vins i caves són, avui, un dels grans referents de la DO Penedès i una garantia de qualitat i feina ben feta.

Entra a la nostra web o truca al 902 104 917 i rebràs un descompte especial del 10%!