Arxiu per la categoría: ‘General’

L’orxata

diumenge, 12 juliol 2015


Parlar d´orxata és fer-ho genèricament de la beguda que prové d´ingredients vegetals mòlts i barrejats amb aigua i, habitualment, sucre. Podem trobar-ne d´ametlles, nous, avellanes o bé de diversos cereals, entre altres ingredients. Amb tot, a casa nostra la més popular i abundant és la de xufa o xufla.

Les xufes són petits tubercles d´entre 0,50 i 0,80 grams de pes unitari i amb una llargada d´entre 0,9 i 1,6 centímetres. Morfològicament predominen les del tipus llargueta (més allargades) i les del tipus ametlla (més arrodonides). S´utilitzen per a elaborar, ja sigui de manera artesana, industrial o domèstica una orxata amb bona capacitat nutritiva i refrescant. Val a dir que les xufes també es poden prendre com a fruits secs. De fet, segons el filòsof grec Teofrast, les xufes eren unes preuades postres a l´antic Egipte.

Des de l´any 1995 la Denominació d´Origen Xufa de València vetlla per la qualitat i protegeix la xufa produïda tradicionalment a diferents municipis de la zona.

Aspectes nutricionals

L´orxata és una beguda considerablement energètica feta amb ingredients vegetals. Presenta un bon contingut en àcids grassos saludables, així com un contingut alt en midó i aminoàcids. A nivell de micronutrients és rica en fòsfor, calci, magnesi, potassi i ferro. Per altra banda, el seu contingut en sodi és baix, fet que la pot fer del tot apta en el cas de les persones hipertenses.

La seva caracterització nutricional i la seva digestibilitat fan de l´orxata un aliment molt escaient per a la mainada, les persones grans i els esportistes.

Gastronomia

Podem beure l´orxata a qualsevol època de l´any, tot i que potser a ple hivern no és tan habitual. Ben fresca és molt saborosa i plaent a qualsevol hora. Fins i tot pot ser un berenar ben saludable. També pot servir com a ingredient per a fer gelats.

Cal tenir present que si la preparem nosaltres a casa o la comprem fresca hem de conservar-la a la nevera i procurar de consumir-la durant les següents 24 hores. En el cas de les orxates envasades la seva durabilitat és major degut als tractaments tèrmics de conservació que se´ls ha aplicat.

Màrius Fuertes i Mateu

Font foto:Flickr

Festa dels Moros i Cristians a Alcoi

dimarts, 23 abril 2013


Els Moros i Cristians són una rememoració festiva de les batalles i lluites entre moros i cristians que tingueren lloc al País Valencià durant la reconquesta. Aquestes celebracions es fan a diverses poblacions de les comarques centrals del País Valencià, tot i que les més reconegudes són les festes de Moros i Cristians d’Alcoi, que es fan en honor a Sant Jordi i estan declarades d’Interés Turístic Internacional des de 1980.

La festa escenifica la presa de la ciutat per part dels moros, que roman sota sobirania mora durant uns dies, fins que els cristians tornen a conquerir-la.
L’acte principal d’aquesta festa és L’Entrada de Moros i Cristians, així com les Ambaixades, que desfilen pels carrers, acompanyades de bandes de música i soroll de petards. Es tracta d’una festa molt vistosa i espectacular.

Les festes de Moros i Cristians més antigues documentades són les de Cocentaina, de les quals es té constància des de l’any 1586.

Durant aquestes festes és habitual consumir el Cafè-licor o Aperitiu de cafè d’Alcoi, que és una beguda alcohòlica típica de les comarques de l’Alcoià, que es pot prendre sol o barrejat amb cola, aleshores s’anomena Burret o també Plis-plai.

Font foto: www.alcoiturisme.com

Festa de la carxofa

dijous, 21 febrer 2013


El proper dissabte 23 de febrer té lloc a Amposta (Montsià) la 18a Festa de la carxofa i fins el 24 de març tindran lloc les Jornades Gastronòmiques de la carxofa.

Durant tot el dia hi haurà diferents activitats com un vermut al mercat municipal i venda de productes de la terra; al pavelló firal, mercadet de productes típics com arròs, vi, oli, estris per fer rostides, formatges, embotits, etc., tast de vins, taller de cuina per a nens, degustació de diversos plats cuinats amb carxofa, etc.

Durant les Jornades Gastronòmiques diferents restaurants d’Amposta ofereixen en el seu menú plats amb la carxofa com un dels elements principals.

Si voleu aprofitar la festa per passar un cap de setmana a Amposta alguns allotjaments de la població ofereixen un descompte.
L’objectiu final de la festa és promocionar un dels productes estrella de la terra i les seves possibilitats gastronòmiques.

Més informació a: www.festadelacarxofa.cat

Experiències Gastronòmiques Tastets

dimecres, 28 novembre 2012

tast de cava
S’apropa el Nadal i des de Tastets ja fa temps que estem treballant per oferir-vos les millors propostes gastronòmiques per a què pogueu obsequiar els vostres amics, familiars, treballadors, etc.

Una novetat d’enguany són les Experiències Gastronòmiques Tastets, un obsequi original i diferent als lots de Nadal, dirigit a les empreses.

Es tracta de regalar un Tast i /o Maridatge dels productes que desitgeu (vins i caves, formatges, cerveses artesanes, embotits, etc), al lloc on vosaltres vulgueu, per tal que el gaudeixin tots els treballadors, i conduït per una persona especialista en anàlisi sensorial. Tastets s’encarrega de tota l’organització, a més també hi ha la possibilitat de regalar una Experiencia Gastronòmica Tastets + un estoig amb algun dels productes que s’han tastat.

Trobareu les diferents propostes al nostre Catàleg de Regals Gastronòmics (pdf), a la pàgina 18.

Els ceps

dimarts, 09 octubre 2012

ceps

Els boscos de muntanya als Pirineus són l´hàbitat bàsic d´aquest bolet. Però també els de les Guilleries, el Montseny i els boscos gironins dels massissos de les Gavarres i l´Ardenya, on en lloc de cep parlem de sureny o ciureny, degut a les alzines sureres sempre presents al costat de roures i castanyers.

Si el temps acompanya i l´estiu no és massa sec, per Sant Joan ja en podem trobar de manera més o menys continuada fins entrada la tardor. El cep és un bolet que pot arribar a fer un pam. Té un peu rabassut i un barret bru d´aspecte vellutat. Tradicionalment molt preuat, ha esdevingut un protagonista clar a la cuina i la gastronomia dels darrers anys.

Aspectes nutricionals

Els bolets es composen principalment d´aigua, micronutrients (vitamines i minerals) i fibra. Són bona font de fòsfor, iode i una substància anomenada ergosterol, que vindria a tenir les funcions en els fongs que desenvolupa el colesterol en els animals. Aquest compost és un precursor de la vitamina D, vitamina afavoridora de l´absorció del calci i, per tant, molt interessant a nivell ossi.

Gastronomia

El valor gastronòmic dels ceps és alt i el seu ús a la cuina ha augmentat considerablement els darrers anys. Es comercialitzen frescos però també assecats, en conserva, congelats o en pols, fet que en fa possible també el consum fora de temporada.

La seva carn és de color blanc i textura ferma, amb un perfum boscà encisador i un sabor pronunciat tot i que lleugerament dolcenc amb matisos de nous i avellanes. Assecats conserven perfectament les seves propietats. Podem menjar-los a la brasa, crus, en plats de carn o arròs, o bé emprar-los com a ingredient per la preparació de salses.

Màrius Fuertes i Mateu

font imatge flickr

Celebrem un nou comitè de tast

dijous, 16 agost 2012


Aquesta setmana hem celebrat a Tastets un comitè de tast, conduït pel nostre assessor, enòleg i especialista en anàlisi sensorial, en Màrius Fuertes.

En aquest comitè hem tastat productes nous com melmelades, confitures, conserves com peres i préssec en almívar, olis, algun vi i vermut. Per fer la seva valoració es té en compte tant el seu aspecte, sabor, textura i aroma, com altres factors com la seva imatge i identificació, que encaixi en els criteris de Tastets, la seva qualitat i apsectes comercials.

Alguns d’aquests nous productes ens han sorprés gratament i els incorporarem properament al nostre catàleg i de cara als lots i regals de Nadal. Us anirem informant.

Propietats nutricionals de les avellanes

dijous, 09 agost 2012

avellanes

L´avellaner és una planta bastant abundant a diferents indrets dels Països Catalans, sobretot en zones d´interior. D´ençà de la segona meitat del segle XIX i a causa de la devastadora plaga de la fil.loxera que eliminà la pràctica totalitat de les extensions de vinya, el cultiu de l´avellana va esdevenir conreu cada cop més habitual com a substitutiu del vinyar perdut.

Si bé es tracta d´un cultiu tradicionalment de secà, des de fa una cinquantena d´anys s´han anat incorporant no pas poques explotacions en terrenys de regadiu. La varietat més treballada és la negreta, seguida d´altres com ara la gironella, la morella i la culplana. La collita té lloc durant la segona meitat de l´estiu i la conservació de les avellanes és bona, no havent-hi cap impediment per al seu consum al llarg de tot l´any.

Les dues àrees de territori amb més abundor d´avellaners són la comarca gironina de la Selva i les comarques tarragonines del Baix Camp, l’Alt Camp, el Tarragonès, el Priorat, la Conca de Barberà i la Terra Alta. Aquestes darreres constitueixen la DOP Avellana de Reus.

Aspectes nutricionals

avellana té un contingut en aigua molt baix, aproximadament del 5%, i un valor energètic certament generós (645 kcal per cada 100 grams). El seu valor nutricional és molt interessant. Ofereix una alta quantitat de greixos insaturats i també fitoesterols, que afavoreixen el manteniment d´uns nivells correctes de colesterol i triglicèrids. Pel que fa a micronutrients presenta quantitats significatives de vitamina E, així com de B1 i B3. Minerals com el calci, el fòsfor i el potassi també hi són presents de manera considerable. Tot això, i també un nivell de sodi baix, fan de les avellanes un aliment del tot indicat per a la salut cardiovascular. Un consum diari d´uns 25 grams de fruits secs es troba dins les recomanacions normals a nivell nutricional.

Finalment cal tenir present que es tracta d´un aliment amb molta capacitat per a proveir-nos d´energia durant l´exercici físic. Per tant, agafar una bosseta d´avellanes quant sortim d´excursió sempre serà una opció a tenir en compte.

Gastronomia

Les avellanes es solen menjar crues o torrades. El seu ús com a ingredient en la cuina dolça és del tot corrent, ja sigui en pastissos, cremes, gelats o bombons. També són emprades per a la preparació de salses per a plats de carn o peix, sense oblidar el seu paper a les picades o per fer un oli d´avellana. Són ingredient en alguns torrons, galetes i carquinyolis, i podem fer-les servir ben picades com a farina dolça per arrebossar. Però potser la manera més simple i clàssica de menjar-les és agafant-ne un grapadet a mitja tarda, acompanyades d´una mica de vi dolç o bé d´un vas de llet en el cas de la mainada.

Màrius Fuertes i Mateu

Font imatge flickr

Josep Foraster Trepat 2010, millor vi negre de Trepat de la DO Conca de Barberà

dilluns, 23 juliol 2012

Josep Foraster Trepat 2010

El passat 6 de juliol es van entregar els premis del XXII Concurs de vins i caves DO Conca de Barberà a l’Espluga de Francolí.

Aquest concurs és molt especial per als cellers que s’hi presenten, ja que es tracta d’un tast “a cegues”, és a dir, que en el moment del tast no es coneix el celler ni la marca d’on prové el vi.
En el tast s’avalua en quantitat i qualitat les característiques visuals, olfactives i gustatives. Entre aquestes característiques hi ha l’estructura, l’harmonia, i la permanència en boca, etc.

Volem destacar que el vi Josep Foraster Trepat 2010, del Celler Mas Foraster, va ser distingit en aquest concurs com a “Millor vi negre de Trepat” de La Conca de Barberà (l´única zona del món on es produeixen vins negres de Trepat).

Aquest 2012 ha estat el primer any en que s´ha donat aquest premi.

Podeu trobar aquest vi al nostre web.

L’escalivada

dilluns, 09 juliol 2012

escalivada

escalivada és un dels plats de la cuina catalana tradicional. Es prepara amb pebrot, albergínia, ceba i eventualment també amb patata. Escalivar és un tècnica de la cuina catalana més antiga, emprada encara avui de manera habitual, que permetia aprofitar al màxim els productes de l´hort.

Tot i que actualment prenen aquest nom coccions amb forns elèctrics, de gas o microones, l´escalivat és una cocció a la brasa, amb foc a terra. Les aromes i el sabor que s´aconsegueixen amb el contacte amb la llenya són de gran valor gastronòmic.

Les hortalisses es couen senceres directament damunt la brasa o el caliu (d´aquí vé escalivar) sense flama directa. Un cop cuites es pelen, se´n treuen les llavors i es tallen a tires. No caldrà fer res més. Només amanir-les opcionalment just abans de menjar-les.

Val a dir que és una preparació que permet fer conserva de la manera tradicional, amb l´avantatge principal del llarg període de conservació.

Aspectes nutricionals

Els tres ingredients bàsics de l´escalivada, el pebrot, l´albergínia i la ceba, tenen una caracterització nutricional basada en les vitamines, els minerals i la fibra. També ofereixen substàncies antioxidants.
És un plat amb molt poques calories. Només cal anar en compte amb la quantitat d´oli que s´hi aboca per amanir-la, que si bé la seva funció tant nutricional com gastronòmica és altament recomanable, cal tenir-ne present el seu aport calòric.

albergínia és una de les hortalisses amb un contingut en sodi més baix. Està, doncs, del tot indicada en el cas de les persones hipertenses. Com la ceba, l´albergínia també és diurètica i participa en la disminució de la retenció de líquids. El pebrot, per la seva banda, té la particularitat de contenir una substància, la capsaïcina, que ajuda a millorar l´elasticitat de les venes en el cas, per exemple, de les persones que tinguin varius.

Gastronomia

L´escalivada pot menjar-se sola, com entrant o primer plat. També pot servir com a acompanyament d´un plat de carn o per preparar coques o torrades. Calenta o freda, segons la preferència del comensal i potser una mica també segons l´època de l´any, només cal amanir-la amb un raig d´oli d´oliva verge i una mica de sal.

És un plat fàcil de preparar, saborós, sa i amb una aparença atractiva tant pel que fa al color com a l´aspecte avellutat. Si el prenem amb una torrada de pa de pagès, una punta de formatge curat i una copeta de vi negre jove aconseguirem una combinació tant senzilla com plaent.

Màrius Fuertes i Mateu

font imatge flickr

Redescobrim els productes de proximitat i de temporada

divendres, 06 juliol 2012

flors de carbassó

El proper dijous 12 de juliol, a les 19:30h, tindrà lloc a l’Aula de Tastets, el Taller: Redescobrim els productes de proximitat i de temporada, conduït per en Marius Fuertes, enòleg i especialista en anàlisi sensorial.

Els aliments de proximitat, els d´avui i els de sempre, els tenim a l´abast en els nostres mercats de barri. Veurem com escollir els productes de temporada i quan es troben en el seu millor moment.
Anxoves, flors de carbassó, melons, faves, peres de Sant Joan, préssecs,… També coneixerem diferents maneres de preparar-los, com aprofitar-ne els seus beneficis nutricionals i com gaudir de les seves aplicacions gastronòmiques.

El taller és gratuït però cal reservar plaça, mitjançant un correu-e a info@tastets.cat, o trucant al 93 297 90 08.

Per a més informació:
. www.tastets.cat/aula-de-tast
. Esdeveniment al facebook
. Programa en PDF

Font imatge flickr