Arxiu per la categoría: ‘Olis’

Nova DOP Oliva de Mallorca

dilluns, 13 març 2017

oliva-mallorca
La Comissió Europea va inscriure el passat dimecres 5 de març l’Oliva de Mallorca / Oliva Mallorquina / Aceituna de Mallorca / Aceituna Mallorquina en el registre comunitari de denominacions d’origen protegides. Aquest és el darrer pas per al reconeixement oficial de l’oliva autòctona mallorquina que es comercialitza com a oliva de taula verda, verda trencada o negra natural. El Govern de les Illes Balears ha agilitzat els tràmits per aconseguir el reconeixement oficial d’aquesta nova DOP promoguda l’any 2012 a petició de la Cooperativa Agrícola de Sóller.

Les olives collides en la darrera campanya ja sortiran al mercat amb el segell de la nova DOP que empara les olives de taula procedents d’oliveres empeltades en ullastres, majoritàriament conreades en terrasses, fermentades parcialment en salmorra i envasades en recipients de pes net inferior als vuit quilos. Segons el Reglament del Consell Regulador, les olives de Mallorca es poden presentar com a verdes senceres, si es cullen entre principis de setembre i la primera de novembre; verdes trencades, si es cullen en el mateix període però es trenquen amb corrons i s’envasen trempades amb fonoll i pebre de cirereta, originaris de Mallorca, i negres naturals, si es cullen més madures, entre la segona quinzena de desembre i el final de febrer, i es presenten trempades amb Oli de Mallorca.

Actualment, a Mallorca es cullen unes 2.300 tones d’olives cada any, el 97 % de les quals es destinen a tafones per ser transformades en oli i el 3 % restant, entre 60 i 80 tones, es destinen a la venda directa com a Olives de Mallorca, majoritàriament trencades (80 %).

El cultiu de l’olivera a Mallorca, un dels més tradicionals a l’illa, es remunta a l’època preromana. L’estudi d’ADN de l’olivera mallorquina, elaborat per la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Govern de les Illes balears l’any 2011, demostrà que es tracta d’una varietat autòctona de les més antigues, diferenciada de l’empeltre d’Aragó, amb qualitats organolèptiques pròpies atribuïbles al medi geogràfic. L’oliva mallorquina té una amargor característica, deguda a un contingut de polifenols més elevat que la mitjana de la resta d’olives del mercat, i deixa una particular sensació d’untuositat a la boca, que es deu a l’elevat nivell d’àcids grassos insaturats. La de Mallorca és la segona oliva d’Espanya amb DO després del reconeixement l’any passat de l’oliva aloreña de Màlaga.

Font: Cooperativa Agrícola de Sóller

Les rostades i festes de l’oli

divendres, 15 gener 2016


Les festes de l’oli, molt presents a tot el territori català, s’efectuen una vegada finalitzades les tasques de la collita de les olives, que tenen lloc durant els mesos de novembre, desembre i, de vegades, fins i tot, durant el gener, en funció de la meteorologia.
Així, a partir de novembre i fins el gener diverses poblacions catalanes organitzen les seves Festes de l’Oli, ocasió en que s’aprofita per degustar els olis novells i s’organitzen altres activitats.

Aquestes festes tenen el seu origen en les rostades que feien els pagesos, un cop acabada l’elaboració de l’oli al molí. Aquests torraven llesques de pa de pagès que degustaven amb l’oli i acompanyaven amb carn o embotit.

Avui en dia, hi ha cooperatives que organitzen rostades o esmorzars populars per tastar l’oli novell. Aquestes rostades són especialment característiques de les poblacions del Camp de Tarragona i del Baix Penedès, on són acompanyades amb vi bo i productes del porc.

Festa de l’oli de Bot

No es tracta d’una rostada pròpiament, però si voleu assistir a la primera Festa de l’oli del 2016 heu d’anar a Bot. La 4a Festa del vi Novell i de l’oli nou se celebrarà el dissabte 16 de gener al celler de l’Agrícola Sant Josep (Bot, Terra Alta) a partir de les 18:30 hores. El mateix dia, també hi haurà altres actes populars en motiu de la festa de Sant Antoni.

Producte del mes: oli ecològic Camins de Verdor

dissabte, 20 agost 2011

Oli d'oliva

El cultiu de l´olivera és endèmic a la Mediterrània. Els seus origens els trobariem a l´Àsia menor en temps certament reculats. Des de sempre ha estat una planta representativa de la pau i la seva fruita convertida en oli té atorgades virtuts altament saludables, avui del tot demostrades científicament.

Només amb l´ajut de procediments mecànics s´obté l´oli verge i el verge extra, que vindria a ser la flor de la flor. Amb unes aromes i un sabor d´una franquesa absoluta trobem a la boca l´autèntica essència de les olives, conservant tothora les propietats nutricionals que incorpora.

(més…)

Producte del mes:apilable de Sal Boja amb molinet, oli picant i mesclat, d’Alegou.

divendres, 17 desembre 2010

apilable amb sal boja, oli picant i mesclat

Un regal ideal amb el qual podeu obsequiar els vostres amics, familiars o coneguts en aquestes festes de Nadal. A més, com a promoció d’aquest obsequi, us oferim un 10% descompte especial!

La Sal Boja és una barreja de sal marina granada i pebre i herbes; l’oli picant és una barreja d’oli d’oliva verge extra macerat amb pebres, bitxo i romaní; I el mesclat és una barreja d’oli d’oliva verge extra i vinagre balsàmic de Mòdena.

Un regal que ningú podrà oblidar!

L’Apilable a la web de Tastets

També podeu fer la vostra compra trucant al 902 104 917

La nostra recomanació d’avui: Oli d’oliva verge extra Baró de Maials

divendres, 23 juliol 2010

Oli Baró de Maials

Una de les joies de la Cooperativa de Maials que, des de 1917, elabora olis de gran qualitat avui reconeguts per la DOP Les Garrigues i amb la garantia del segell europeu de Denominació d’Origen Protegida.

El Oli d’oliva verge extra Baró de Maials és un oli elaborat única i exclusivament amb oliva arbequina. Com els olis de recol·lecció primerenca, es caracteritza pel seu color verd, per tenir més cos, i pel seu sabor una mica amarg, com tots els olis anomenats “afruitats” perquè procedeixen del fruit més verd. El color de l’oli va evolucionant cap a un to groguenc, a causa de la pèrdua de l’efecte que produeix la clorofil·la, mantenint intacte el seu sabor característic.

Un oli excel·lent, amb una acidesa aproximada del 0,2º, ideal per complementar la teva dieta saludable.

Troba’l a la web de Tastets!