Arxiu per la categoría: ‘Alimentació sostenible’

Intoleràncies i al•lèrgies alimentàries, què en sabem?

divendres, 15 juny 2018

maduixes2

Sempre hem sentit a dir a algú o altre que li costa digerir la fruita, que la llet li fa venir recargolins, que el pa li infla la panxa o que els fruits secs l’envermelleixen i li inflen els llavis.

Les intoleràncies i les al·lèrgies, com tantes altres coses, no són noves, sinó que amb el temps, les investigacions i el coneixement anem posant nom a tot. Si bé és cert que el fet de viure amb la presència de més agents químics que mai al nostre entorn, ens torna més sensibles.

Al·lèrgens
Quina diferència hi ha entre una intolerància i una al·lèrgia?

Per fer-ho fàcil i ràpid, podem dir que una intolerància et permet menjar de tot, malgrat hi hagi algun aliment que et costi més de digerir, però que si la menges en poca quantitat les molèsties ni les notes o poden passar gairebé inadvertides.

Una al·lèrgia, en canvi, és aquella que no et permet la ingesta (de vegades ni el tacte o l’olor) amb determinat aliment.

La diferència principal és que la intolerància es produeix quan un aliment ens irrita el sistema digestiu i aleshores podem notar símptomes com el mal de panxa, mal de cap, suors, marejos… En canvi, l’al·lèrgia s’identifica perquè es dóna quan el cos detecta determinat aliment com a invasor i reacciona amb l’activació de les defenses d’una manera desproporcionada. En aquest cas els símptomes poden variar entre problemes per respirar, opressió a la gola, vòmits, urticària o alteració de la pressió arterial.

Aquest és rànquing d’aliments que més problemes ocasionen:

Fruita. És la que pateix un gruix més important de la gent, s’estima que fins a un 33% de la població.

Cereals. És més freqüent durant els primers anys de vida i en ocasions tendeix a gairebé desaparèixer amb l’edat. En aquest grup hi ha el gluten, que és present en el blat, el sègol, l’ordi i la civada.

Llet. La llet conté lactosa, un component que li dóna aquest gust dolç característic. Un bon gruix de gent no l’accepta.

Fruits secs. El cacauet es el fruit sec que produeix més problemes digestius, també les avellanes, les ametlles i les nous entre altres.

cacauets

És convenient identificar bé quins són els aliments que ens poden fer mal i, segons tinguem una intolerància o una al·lèrgia, reduir-ne el consum o directament suprimir-lo de la nostra dieta. Per això és molt important mirar bé les etiquetes amb el llistat d’ingredients de cada producte.

Per saber-ne més: https://bit.ly/2yaq3iv

Canviem el món des del nostre plat. L’alimentació, sostenible si us plau!

dimarts, 05 juny 2018

productes ecològics

Cada una de les nostres accions té un impacte. Com vestim, com ens movem, com (ens) netegem… Això mateix passa en la manera com ens alimentem. Deixem un rastre, una petjada en tot el que fem.

Amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient la consciència de l’impacte que ocasionem pren especial rellevància, tot i que, per anar bé, convindria que aquesta consciència ens acompanyés a diari.

Compartim amb vosaltres algunes idees senzilles  a tenir en compte per fomentar el consum alimentari responsable:

  • Convé que els productes d’origen vegetal siguin una part bàsica de la nostra alimentació. La producció d’aliments d’origen animal té un impacte mediambiental superior, tant per les necessitats del bestiar com pel procés d’elaboració que se n’ha de fer.
  • Consumeix productes de temporada i de proximitat. Ajudaràs a reduir l’impacte negatiu que ocasiona el transport d’una manera substancial.
    El fet de respectar el cicle vital de qualsevol tipus d’aliment, a més de permetre assaborir-lo en el moment òptim de mida i maduració, també ens aporta més nutrients.
  • Organitza bé els apats per poder planificar la compra. D’aquesta manera evitaràs comprar de manera excessiva i malbaratar aliments.
  • Compra a granel per evitar els envasos sempre que sigui possible. En aliments en què l’envàs sigui necessari, tingues en compte els que fan un ús més responsable de l’embolcall.
  • Si et sobra menjar, opta per fer-ne conserves, congelar-lo per poder-lo consumir més endavant.
  • Para atenció a les etiquetes que certifiquen les qualitats de cada aliment per conèixer-ne l’orígen i la seva traça ecològica.

Consumir de manera conscient és el primer pas per respectar el nostre entorn i, alhora, la nostra salut també ho agrairà i molt! Fas el canvi?