Arxiu per la categoría: ‘Begudes espirituoses’

La Ratafia

dimecres, 21 novembre 2012


Acompanyada de mites i llegendes la ratafia perviu com a producte català lligat al calendari i al pes de la tradició. S´elabora a licoreries i cases particulars simbolitzant territori, costum i gastronomia. Des de l´àmbit més rural s´ha extès com a licor autòcton de sobretaula.

La base d´aquest licor la configuren les nous verdes, herbes aromàtiques i remeieres, aiguardent o anís, sucre i aigua. El paper de les herbes és fonamental. La combinació dels seus principis aromàtics, extrets lentament, porta a unes aromes i uns sabors certament atractius. La llista d´herbes, espècies, fruites i flors és llarga. Nou moscada, anís estrellat, canyella, menta, marialluïsa, farigola, sajolida, hisop, sàlvia, clau, romaní, poniol, tarongina, camamilla, herba de Sant Joan, flor de magnòlia i saüc, clau d´espècie, ginebró, pell de taronja… fins a més de vuitanta. Un cop seleccionades es deixen assecar lleugerament i se´n fan trossos. Les nous també són trossejades i, juntament amb les herbes, es posen juntament amb l´aiguardent en garrafes de vidre. Només resta deixar la mescla ben tapada a sol i serena perquè maceri durant quaranta dies.

L´arrelament territorial i cultural de la ratafia als Països Catalans és manifest. La Garrotxa, Osona, l´Empordà, el Gironès, la Selva, el Ripollès, el Pallars, l’Alt Urgell, el Vallès, la Segarra i les Garrigues són zones especialment tocades per la tradició d´aquest licor. A Menorca i a Occitània també en fan i a la Vall d´Aran tenen l´aigua de nodes (aigua de nous). També cal indicar que el Departament d´Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya contempla des del 1998 la Denominació Geogràfica Ratafia Catalana.

Aspectes nutricionals

Com a licor s´ha de tenir ben present que l´alcohol i el sucre aporten una quantitat molt considerable de calories. Com en el cas de qualsevol beguda que contingui alcohol ha de ser consumida amb moderació, des de la responsabilitat i mai en el cas dels menors. Tampoc se n´aconsella el consum a les dones embarassades.

Gastronomia

Arribada la tardor la ratafia de l´any comença a estar llesta per fer-ne el primer tast i valorar si ja és del nostre gust o bé la volem deixar envellir una mica més. Un cop filtrada ja la podrem posar a les ampolles. Si la comprem bona i feta, òbviament, tota la feina ja haurà anat a compte de l´elaborador.
Fosca, d´un atractiu color de caramel o sucre candi, la ratafia combina una base dolça amb unes notes amargants matisades per tocs delicats d´aromes herbàcies. És bona per prendre-la durant tot l´any acompanyant quatre galetes, un tall de coca i un grapat de fruits secs. Durant l´hivern, presa a temperatura ambient, també fa bones les sobretaules. I quant arriba la calor, un vas ample i un parell de glaçons és tot el que necessitarem per a gaudir-la ajustada a l´època de l´any.

Màrius Fuertes

Font imatge:Flickr

El Palo de Mallorca

dimarts, 07 agost 2012

Palo de Mallorca

El palo és una de les begudes alcohòliques més típiques de Mallorca. La seva història està molt lligada a la dels seus ingredients: la genciana i la quina, dues plantes molt amargues. Al començament, tenint en compte aquests ingredients, el licor va ser utilitzat per les propietats medicinals d’abaixar la febre i combatre la malària.

El seu nom prové de “palo quina”, nom amb que es coneixia antigament l’escorça de la quina, planta originària del sud d’Amèrica.

La genciana és una planta originària de les muntanyes del centre i del sud d’Europa. Deu el nom a Gentius, rei d’Il·líria (a l’oest d’Albània) que al segle II aC en va descobrir la propietat d’abaixar la febre. A la seva arrel es troben principis molt amargs, que són els que hi aporten les propietats medicinals. També s’ha utilitzat com a tònic estomacal i com a estimulant de la secreció salival i dels sucs gàstrics.

Cap a finals del segle XIX el palo va evolucionar, afegint-hi productes per edulcorar-lo i fer-lo més agradable de beure, com l’arrop de figues o de raïm. En aquest moment o més endavant es va afegir alcohol, per tal d’allargar la vida del producte i evitar la fermentacio natural.

Així doncs el palo s’obté a partir d’alcohol, sucre, sucre caramelitzat, genciana i quina. El color negre caracteristic que li confereix el caramel de sucre és el que ha donat a peu a la creença popular que aquest suc és fet amb garroves mallorquines.

El Palo de Mallorca se sol prendre com a aperitiu abans de les menjades. El podem beure tot sol, amb o sense gel. Però la manera més estesa arreu de l’illa de Mallorca és combinar-lo amb sifó o aigua amb gas.
Una altre combinat que es pot fer amb el Palo és barrejar-lo amb anís sec, i s’anomena Mesclat.

Font: El Palo de Mallorca una curiosa beguda. Conselleria d’Agricultura i Pesca Illes Balears. 2007

Taller de Begudes de la Terra

divendres, 22 juny 2012

begudes de la terra

El proper dijous 28 de juny, a les 19.30h organitzem a la nostra Aula de Tast un Taller de Begudes de la Terra.

En aquest taller es donaran a conèixer els combinats tradicionals (com el Burret, el Manelic, la Pomada, l’Aigua de València, etc ) i altres licors tradicionals que es fan arreu dels Països Catalans, la seva història, la seva elaboració i les seves festes associades.

És un taller gratuït, les places són limitades. Cal reservar trucant al 92 297 90 08 o enviar un correu-e a info@tastets.cat.

Aprofitant l’avinentesa també us volem donar a conèixer la nova web: www.begudesdelaterra.cat, una iniciativa entre Tastets i Sarau i més, que vol donar a conèixer i fomentar les begudes tradicionals catalanes.

Pomada, la beguda tradicional de Menorca

dimarts, 19 juny 2012

pomada

La Pomada és un combinat de gin i llimonada, tradicional de Menorca i típic de les festes de Sant Joan que es celebren a Ciutadella.

El gin Xoriguer és una marca de ginebra menorquina, aquesta té els seus orígens en l’època de dominació britànica de l’illa, al segle XVIII. Els mariners i soldats demanaven de beure el gin, molt de moda en aquella època al seu país.
A Menorca no es coneixia aquest aiguardent i de seguida uns artesans van idear la manera de fer-lo amb baies de ginebró i alcohol.

El gin, al llarg dels segles XVIII i XIX es va anar consolidant com a beguda popular i es va fer inseparable de tot esdeveniment remarcable, tan familiar com públic, com les festes de Sant Joan.

Els orígens de les Festes de Sant Joan de Ciutadella és remunten a segles enrere, entorn a l’ermita de Sant Joan d’Artrutx, avui coneguda com Sant Joan de Missa.
Les festes comencen el diumenge abans de Sant Joan, el Diumenge des Be, en que una comitiva recorre la ciutat, encapçalada per s’Homo des Be: un home que representa Sant Joan Baptista, vestit amb pells de be, amb creus pintades als peus i braços i carregat amb un anyell viu.
Passat el diumenge des Be, la festa es reprèn el dissabte de Sant Joan, en què els genets i els seus cavalls esdevenen els protagonistes de la festa.
El dia de Sant Joan tenen lloc els jocs de ‘s’Ensortilla‘, de ‘Ses Carotes’ i de ‘Córrer Abraçats’, enmig de tota la munió de gent que els espera amb emoció.

La Ratafia dels Raiers premiada al Concours Mondial de Bruxelles 2011

divendres, 10 juny 2011


La Ratafia dels Raiers 125 aniversari, elaborada en commemoració d’aquesta efemèride per l’empresa Licors Portet de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), ha obtingut la Medalla d’Or al Concours Mondial de Bruxelles 2011 (Vins & Spiritueux).

Aquestes medalles, acostumen a ser bastant nombroses pel que fa a vins i caves, però són molt més restringides pel que fa als licors. La que ha obtingut la Ratafia dels Raiers, ha estat l’única Medalla d’Or concedida a un licor català en l’edició d’enguany. Tan sols un altre licor català n’ha obtingut una de plata.

(més…)

Aquest cap de setmana Festa de la Ratafia de l’Anoia i Fira de les Bruixes

dijous, 28 octubre 2010

Dissabte anirem a Igualada, a la sisena edició de la Festa de la Ratafia de l’Anoia. Un esdeveniment que serveix per presentar les millors ratafies un cop han complert el seu procés d’elaboració, que s’inicia el mes de juny amb la seva fabricació i finalitza per Tots Sants, un cop han arribat al seu punt òptim de maceració.

Ben entrada la tarda, cap a les set, es celebrarà el Concurs de Ratafies, que també arriba a la seva sisena edició, com a preàmbul d’un sopar popular a l’Ateneu Igualadí (podeu reservar a anoiaratafia@gmail.com o trucant al 630933213) amb les actuacions de Ramon de Cervera i la Quarta Carlinada.

(més…)

Tastets a la Fira de l’Aigua de Caldes de Malavella

divendres, 01 octubre 2010

Aquest cap de setmana Caldes de Malavella celebra la seva Fira de l’Aigua, un esdeveniment pensat per a relaxar-se, gaudir, sentir i assaborir-ho tot, per viure una experiència única.

Les seves aigües mineromedicinals canalitzades a través dels balnearis transportaran els visitants a un món més tranquil, nou, i saludable. Per aconseguir-ho, durant els dos dies de fira els dos balnearis de la vila faran jornades de portes obertes.

La fira d’aquest any comptarà amb 60 expositors, entre els que cal destacar els que formaran part del “Racó de l’Aiguardent”, una de les novetats d’aquest any a la Fira.

(més…)

La nostra recomanació d’avui: Aiguardent d’Herbés Sec , del Sargar

dilluns, 23 agost 2010

Aiguardent sec

L’elaboració artesanal d’aquests aiguardents d’Herbés, situat als Ports de Morella, es fonamenta en la tradició d’aquesta població d’elaborar aiguardent per a l’ús domèstic.

L’Aiguardent Sec s’elabora en destil·lar vi de raïm garnatxa blanc, històricament típic de la comarca dels Ports. Aquesta destil·lació es realitza en un alambí de coure obtenint, després d’un doble procés de destil·lació, un licor de gran qualitat i amb la garantia de molts anys d’experiència.

L’Aiguardent d’Herbés Sec a la web de Tastets

La nostra recomanació d’avui: el Licor d’Ametlla de Dos Perellons

dimecres, 21 juliol 2010

Licor d'ametlla

Un licor nascut a les destil·leries Dos Perellons, avui regentades per la quarta generació dels Perelló. Queda lluny l’any 1882, quan en Jordi Perelló i Perelló deixa l’ofici de fuster per fundar al poble mallorquí de Llubí un negoci que avui és referent. Tradició, doncs, al servei del bon gust pels productes de qualitat.

El Licor d’Ametlla de Dos Perellons és un homenatge de la destil·leria al fruit que s’ha convertit en símbol de l’illa. Els ametllers, qui ho dubta, formen part del paisatge i de la cultura de Mallorca. Com els Perelló i el seu negoci.

Aquest licor és un extraordinari digestiu que cal servir molt fred. Sol, amb gel o amb gel picat, el Licor d’Ametlla de Dos Perellons és una bona recomanació per l’estiu. Una beguda per compartir amb els amics.

Aconsegueix el Licor d’Ametlla de Dos Perellons a la web de Tastets!

Una recepta per a l’estiu: Granissat de Ratafia i Crema de Cafè

dissabte, 10 juliol 2010

El nostre producte del mes dona molt joc a l’estiu. Avui us volem presentar una recepta que Ratafia Russet ens recomana i que podeu tastat al prestigiós Celler de Can Roca: el Granissat de Ratafia i Crema de Cafè.

Què ens cal per a quatre persones? Per al granissat:

-300ml. de Ratafia Russet
-300ml. d’aigua;

Per a la crema:
-300gr.de nata
-50gr. de sucre
-30gr. de cafè

(més…)