Arxiu per la categoría: ‘Vins’

El vermut

dijous, 26 setembre 2013


El vermut és alhora un acte gastronòmic i un producte agroalimentari. Quan fem el vermut ens acompanyem de persones amb les que ens sentim a gust i compartim, just abans de l´àpat, aliments petits, senzills, característics, fins i tot capriciosos. Un d´aquests acostuma a ser la beguda que dóna nom a l´acte, el vermut.

Es tracta d´un vi dels que es coneixen com aromatitzats. S´elabora prenent com a base vins blancs que es tracten amb un procés d´aromatització per maceració, emprant plantes i herbes aromàtiques amb potencialitats organolèptiques molt diverses, tot i que hi prevalen les que incorporen caràcters més o menys amargs, sempre relacionats amb la capacitat aperitiva, és a dir, aquella que estimula la secreció gàstrica i obre la gana.

El nom vermut (i el propi producte) sembla que nasqué l´any 1786 quan el clergue torinès Antonio Benedetto Carpano, el va escollir adaptant-lo del mot alemany wermut emprat per a denominar un beure aromatitzat amb artemísia, amb una història que sembla remuntar-se a l´època hipocràtica (s. V a.C.).

Entre les herbes incorporades durant l´elaboració del vermut s´hi poden trobar l´esmentada artemísia, coriandre, quinina, camamilla, clau d´olor, genciana, gingebre, ruibarbre, vainilla, arrel de lliri, … i fins a més de 150 plantes diferents. A la part sud dels Alps s´hi troba una excel.lent oferta d´aquest tipus d´herbes, fet que va poder provocar l´origen d´aquest vi a la zona del Piemont.

El procés de maceració del vi amb les plantes pot durar de sis mesos fins a més de dotze i la graduació alcohòlica final sol trobar-se entre els 15 i els 18 graus, tot i que en alguns casos pot arribar als 21. La tipologia bàsica del vermut distingeix entre el blanc, el roig i el sec.

Aspectes nutricionals

Des del punt de vista nutricional el vermut aporta principalment calories i sucres, a banda de petites quantitats de micronutrients. Com tota beguda amb contingut alcohòlic cal prendre´l sempre en petites quantitats i de manera responsable, evitant-ne el consum en el cas dels infants i adolescents, així com en dones embarassades o en situació d´alletament.

Gastronomia

El vermut es prepara normalment sol, amb un parell de glaçons que en rebaixaran la sensació alcohòlica i en milloraran l´aspecte refrescant, o bé amb una mica d´aigua mineral carbònica o sifó.

Fer l´aperitiu (o fer el vermut) avui ha passat a tenir la condició gairebé d´excepcional. Només en grans celebracions i prenent categoria gairebé de primer plat, sembla que hi ha llicència per executar un acte gastronòmic tan particular. Però fins no fa gaire temps era de pràctica diària. A peu dret, amb productes senzills, breu, distès i en companyia, servia d´enllaç entre la feina matinal i l´àpat de migdia, com per proveir del relaxament necessari per a l´hora de menjar, mentre s´acabaven de coure les menges que constituirien el dinar. Ara les presses i un món global s´entesten en fer-nos anar cap a una altra direcció.

Màrius Fuertes i Mateu

Font foto: La Vanguardia

Aprofiteu la nostra promoció d’estiu de 3 vins de la terra

dijous, 25 juliol 2013


Us hem seleccionat 3 grans vins elaborats a la nostra terra a un preu immillorable per tal que en gaudiu aquest estiu, en un sopar romàntic amb la vostra parella, en sopars a la fresca amb els amics…

– 1 vi blanc Heus, del Celler La Vinyeta, DO Empordà. Es tracta d’un vi blanc lleuger i fresc elaborat amb varietats tradicionals de l’Empordà. Combina molt bé amb formatges de cabra i productes del mar.

-1 vi Rosat de Llàgrima, del Celler Mas Comtal, DO Penedès. Es tracta d’un vi rosat 100% ecològic amb gran expressió. El vi rosat és un excel·lent vi per obrir boca, amb la seva frescor marida bé amb molts tipus de menjar: paella, formatges, entrants salats, canapès, etc.

-1 vi negre Mas d’en Pol, del Celler Clua, DO Terra Alta. Potent vi negre jove de la Terra Alta, ideal per acompanyar un bon pernil, verdures o guisats.

Trobareu aquesta Selecció de 3 vins al nostre web per 19,50 € tots tres, només durant aquest estiu.

Podeu fer la comanda online a través de www.tastets.cat o també trucant al 93 297 90 08. Aprofiteu-ho!

Ja s’ha iniciat la verema

dilluns, 03 setembre 2012

verema

Les darreres setmanes d’agost molts cellers catalans ja van iniciar la verema dels seus vins, tot i que en zones del Penedès i Cava i Costers del Segre ja van començar a principis d’agost. Ara progressivament s’hi han anat afegint les zones de l’ Empordà, Tarragona, Alella i la Conca de Barberà.

La sequera dels darrers mesos de juliol i agost ha fet avançar la verema i es preveu que la producció serà menor. El temps de col·lecta depèn del grau de maduració del raïm i de la varietat, i és molt important per obtenir una relació percentual entre els sucres i els àcids en el gra de raïm, i s’allarga fins a l’octubre.

Gairebé totes les poblacions amb tradició vitivinícola celebren la seva festa de la verema, com una manera de promocionar els vins de la comarca, i d’homenatjar els fruits que dona la terra i la feina dels avantpassats. La verema antigament era un esdeveniment molt important per la població i mobilitzava molta gent.

Una petita mostra d’algunes poblacions que organitzen festes de la verema aquest proper cap de setmana són:

Cubelles, al Garraf, celebra la seva Festa de la verema els dies 8 i 9 de setembre, amb degustacions gastronòmiques, demostracions d’arts i oficis vinculats amb el món de la vinya i de la verema, la trepitjada dels raïm, etc.

També al Garraf, Sitges, celebra la seva Festa de la Verema 2012 del 7 al 9 de setembre, i s’obrirà amb el pregó de l’escriptor i periodista Matthew Tree.

Alella, al Maresme, celebra la festa de la verema els dies 7,8 i 9 de setembre.

Poboleda, al Priorat, també celebra la Festa del vi i de la verema a l’Antiga.

font imatge flickr

El New York Times tria el Josep Foraster Trepat

dilluns, 30 juliol 2012

New York Times

Eric Asimov, un dels crítics de vins més reconeguts de la premsa mundial, ha triat 20 vins de tot el món per recomanar-los al New York Times com a “Ampolles memorables per 20$”.

Entre aquests 20 vins de tot el món hi trobem un únic vi català: el vi Josep Foraster Trepat 2010, del Celler Mas Foraster, elaborat amb la varietat autòctona de la Conca de Barberà, el trepat.

Podeu veure els llistat dels 20 vins clicant aquí

Tast de vins de la DO Empordà al Puigmal

divendres, 27 juliol 2012

Puigmal

Aquest proper diumenge 29 de juliol té lloc una activitat ben curiosa, un tast de vins a gairebé 3000 m d’alçada, concretament al cim del Puigmal.

Es tracta de la 3a edició del Tast de Vins d’Alçada, que organitza la DO Empordà. En aquest Tast hi participen 11 cellers de l’Empordà.

Així, es podrà tastar el Vi de Panses (Vinyes dels Aspres); Llavors 2011 (*lavinyeta); Cartesius Blanc 2011 (Celler Arché Pagès); el Migjorn 2011 (Can Sais); el Panissars Criança 2009 (Celler Cooperatiu d’Espolla); Selecció Vinyes Velles 2008 (Martí Fabra); Puntils Negre 2011 (Cooperativa de Garriguella); Coll de Roses- Finca del Mar 2010 (Espelt Viticultors); Gelamà Blanc 2011 (Gelamà); Mas Pòlit Negre 2010 (Mas Pòlit) i Moscat Barrica 2010 (Pere Guardiola).

Més informació a: www.doemporda.cat

Josep Foraster Trepat 2010, millor vi negre de Trepat de la DO Conca de Barberà

dilluns, 23 juliol 2012

Josep Foraster Trepat 2010

El passat 6 de juliol es van entregar els premis del XXII Concurs de vins i caves DO Conca de Barberà a l’Espluga de Francolí.

Aquest concurs és molt especial per als cellers que s’hi presenten, ja que es tracta d’un tast “a cegues”, és a dir, que en el moment del tast no es coneix el celler ni la marca d’on prové el vi.
En el tast s’avalua en quantitat i qualitat les característiques visuals, olfactives i gustatives. Entre aquestes característiques hi ha l’estructura, l’harmonia, i la permanència en boca, etc.

Volem destacar que el vi Josep Foraster Trepat 2010, del Celler Mas Foraster, va ser distingit en aquest concurs com a “Millor vi negre de Trepat” de La Conca de Barberà (l´única zona del món on es produeixen vins negres de Trepat).

Aquest 2012 ha estat el primer any en que s´ha donat aquest premi.

Podeu trobar aquest vi al nostre web.

A Vilanova i la Geltrú és “Temps de Vi”

dijous, 31 maig 2012

temps de vi

Aquest divendres 1 de juny té lloc a Vilanova i la Geltrú la Fira Temps de Vi, un espai que pretén promoure els vins fets a casa nostra, amb presència de vins de la majoria de les Denominacions d’Origen de Catalunya, i que s’allarga fins diumenge 3 de juny.

L’espai firal consta de 6000 metres quadrats, amb una carpa on es faran tastos i maridatges, i un altre espai destinat a actuacions musicals i zones de consum. Al llarg de la plaça de les Neus, la rambla Principal i la plaça de la Vila es podran trobar un total de 38 estands.

Paral·lelament, Temps de Vi comptarà amb un acte estrella: tastos a alta mar. Donada la situació costanera del municipi, es podran fer tastos dalt d’un vaixell.

La fira serà inaugurada aquest divendres a les 6 de la tarda pel prestigiós somelier del restaurant El Bulli, David Seijas.

Per a més informació: www.vilanova.cat

Assortits gastronòmics per la Final de Copa

dimarts, 15 maig 2012

Copa del rey 2012

El proper 25 de maig es juga la Final de Copa entre el Barça i l’Athlètic de Bilbao. Aprofitant aquesta ocasió especial des de Tastets us presentem 2 assortits gastronòmics perquè en gaudiu durant el partit:

-El Pack Final de Copa amb quatre cerveses artesanals, avellanes del Baix Camp, olives mallorquines per picar, fuet del Berguedà i formatge de cabra de Catí per acompanyar amb pa amb tomàquet i cava del Penedès per brindar per la victòria.
-El Pack Final de Copa amb els mateixos productes que l’anterior, però enlloc de les cerveses hi hem posat un vi negre de la DO Empordà, l’Heus negre.

… Blaugrana al vent,
un crit valent,
tenim un nom, el sap tothom: Barça, Barça, Barça!

Els vins de postres

dijous, 12 abril 2012

postres de músic

Els vins dolços naturals s´elaboren a partir de varietats de raïm amb capacitat per a generar un contingut alt de sucres. En el moment de la vinificació aquests es converteixen en alcohol per mitjà de la fermentació, restant-ne una part com a sucres residuals que són els que configuraran el vi com a dolç. Gran part de la seva màgia rau en aquest fet. La dolçor que hi trobem, doncs, prové de la mateixa fruita.

Dos dels mètodes més emprats als Països Catalans per a aconseguir que el raïm ofereixi nivells alts de sucre sense malmenar-se són:

– La verema tardana: Consisteix en retrassar considerablement la verema per aconseguir un major índex de sucres i una acidesa disminuïda, gràcies a la sobremaduració. És el cas d´alguns moscats.

Pansificació: En zones de bona insolació el raïm es coloca a la intempèrie. A causa de la deshidratació la concentració de sucres augmenta respecte del total. Algunes de les millors garnatxes s´elaboren a partir d´aquesta pràctica, que no fa rar poder observar insectes voleiant i pessigant els grans de raïm que ploren un dolç xarop mentre es van assecant.

Els moscatells són vins històrics a la Mediterrània amb gran diversitat de matisos sempre fidels, això sí, a la fruita. Les garnatxes són representatives de llarga tradició, prenent alts índexs de complexitat a partir d´alguns envelliments certament perllongats.

Aspectes nutricionals

Els vins dolços s´assimilen nutricionalment als vins secs tant pel que fa a contingut d´alcohol, com de micronutrients (minerals i vitamines) i compostos fenòlics. La gran diferència és el contingut en sucres que és considerablement superior i, com a font bàsica de calories juntament amb l´alcohol (que també havia estat sucre), té una repercussió clara en l´aport energètic del vi.

Com en el cas de qualsevol beguda que contingui alcohol aquests vins han de ser consumits amb moderació, des de la responsabilitat i mai en el cas dels menors. Tampoc se n´aconsella el consum a les dones embarassades.

Gastronomia

Malgrat la globalització gastronòmica i algunes pràctiques que insisteixen en fer-se un lloc preeminent entre els costums alimentaris més arrelats, als països de la conca mediterrània ha estat del tot habitual tenir sempre a punt una ampolla de vi dolç, ja sigui garnatxa o moscatell, per atendre els amics o simplement visitants. També per a cloure un àpat ni que sigui de mitja festa i per acompanyar quatre galetes, bunyols o un xic de fruita.

Avui els nivells de perfecció d´alguns d´aquests vins arriben a cotes mai abans sospitades, amb una dolçor matisada, suau, saborosa i elegant. Amb una fruitositat de més o menys complexitat, més fresca o més confitada, sempre fidel a l´expressió original del raïm. Podem prendre´ls a temperatura ambient o una mica frescos, fent costat a tot tipus de postres dolces, xocolata o bé, per exemple, abocant-ne un raig per damunt d´un plat de maduixes.

Màrius Fuertes i Mateu

Visitem nous elaboradors artesanals

dilluns, 05 desembre 2011

Durant els passats mesos de setembre i octubre l’equip de Tastets va estar fent  visites a diversos elaboradors artesanals d’arreu de Catalunya, que s’havien posat en contacte amb nosaltres o bé que havien estat seleccionats pel nostre comitè de tast, per tal d’ampliar l’oferta de productes al nostre web,  www.tastets.cat.

Així doncs, a partir d’ara trobareu nous productes com són tota la gamma de cremes (crema de verdures, crema de carbassa, crema de carbassó, etc), brous (d’escudella, per suquet de peix, fideuà, etc) i salses -com l’allioli– de Casa Carriot, una empresa familiar de l’Alt Empordà. Trobareu aquest productes a la nova família de Precuinats.

(més…)