Arxiu per la categoría: ‘Receptes’

Botifarra dolça amb poma

dimarts, 13 febrer 2018

botifarra

La botifarra dolça és una recepta típica de les comarques gironines, i la seva característica principal és que es tracta d’un embotit curat amb sucre, deixat reposar durant una setmana o quinze dies. Antigament, durant la matança del porc, era un dels embotits que s’elaborava a les cases de pagès de l’Empordà. No existia una única recepta així que la fòrmula variava en funció de cada casa.

La botifarra dolça pot menjar-se sola o acompanyant altres aliments, com la poma, formant una gran combinació. En aquesta recepta utilitzarem botifarres crues i el sucre l’afegirem en el suc.

Ingredients:
-4 botifarres crues
-3 pomes
-1 branca de canyella, opcional
-1 pela de llimona
-Garnatxa o moscatell
-Sucre
-Sal i oli
-Aigua

Elaboració:
En una cassola poseu oli, la branca de canyella, la pela de llimona, sucre, una mica de garnatxa i aigua. Quan el sucre s’hagi desfet poseu les botifarres i deixem coure 10 minuts. A mitja cocció afegiu-hi les pomes tallades a grills i ho deixeu coure conjuntament una altra estona fins que les pomes s’hagin estovat i el suc hagi espessit. Deixeu reposar.
Es pot servir acompanyat amb unes llesques torrades de pa.

Maridatge:
Ja que es tracta d’una recepta gironina podem maridar-la amb un vi DO Empordà com per exemple el vi Puntiapart del Celler La Vinyeta que elabora els seus vins amb un sistema de producció integrada.

Bon profit!

La Clotxa de la Terra Alta

diumenge, 10 desembre 2017

clotxa

Clotxa, segons el diccionari normatiu és una closca o bé un clot de poca profunditat.
Doncs bé, lliga perfectament amb la Clotxa de les Terres de l’Ebre, un menjar típic de l’hivern lligat a la tradició rural i a la collita de les olives.

Es tracta d’un pa o mig pa rodó buidat de la seva molla i farcit de nou amb tomatons i alls (tomacons) escalivats, olives negres cuites a la brasa i unes bones arengades passades per la brasa.
És el nostre kebab català sense dubte!

Per fer una ració individual necessitarem:
-2 tomatons de penjar
-3-4 olives negres
-2-3 grans d’all
-1 arengada
-Un bon raig d’oli oliva verge extra

Una vegada ho tenim tot cuit a la brasa, buidem el pa rodó o mig pa de la seva molla. Hi posem els tomatons escalivats dintre el forat. Després hi posem els alls i les olives sense el pinyol. Desfem a encenalls l’arengada.

Ara tenim dues opcions:

1) Posem oli a raig fins a cobrir els elements i tapem el forat amb la molla que hem extret.

2) Desfem la meitat de la molla en petites engrunes de pa i ho barrejem tot dintre el pa rodó. Afegim oli a raig ben abundant, la tradició diu que ha de regalimar l’oli pel colze mentre ens la mengem!

Hi ha clotxes diferents arreu de les Terres de l’Ebre, amb botifarra, veganes,etc. Imaginació al poder!

S’ha d’acompanyar lògicament amb un bon vi de la Terra Alta. A Tastets us recomanem el Mas d’En Pol Barrica del Celler Clua, un negre passat en bota amb un cupatge de garnatxa, sirà, merlot i cabernet sauvignon.

Gaudi-la! O tal com diuen a les Terres de l’Ebre: xaleu-la!

Pa de pessic amb castanyes

dimarts, 31 octubre 2017

pa-de-pessic
Ingredients:
6 ous
250g de castanyes pelades
75g de mantega a temperatura ambient
250g de sucre
150g de maizena
1/2l de llet
1 pessic de sal
1 cullerada de llevat

Elaboració:
1.-Comencem coent les castanyes amb la llet (prèviament pelades), amb una mica de sal, durant mitja hora o fins que estiguin ben tendres. Triturem les castanyes amb la llet (deixant alguns trossos més grans, sense triturar-les completament) i reservem.
2.-En un bol, batem els ous, afegint-los d’un en un. Afegim el sucre i seguim batent fins que la barreja quedi una mica escumosa.
3.-Unim la crema de les castanyes, la maizena, la mantega i el llevat amb els ous i el sucre. Remenem bé i ho aboquem en un motlle untat amb mantega o folrat amb paper de forn.
4.- Ho posem al forn (prèviament preescalfat) 170º durant 45 minuts o fins que punxant amb un escuradents aquest surti net. Deixar refredar i treure del motllo.
5.- Podem decorar-lo amb cacau en pols per damunt i alguna castanya sencera.

Font foto: Flickr

Risotto de carxofes

dimecres, 20 gener 2016


Ingredients:
Arròs rodó perlat de Pals
-1 ceba tendra
-2-3 carxofes mitjanes
-brou vegetal
-formatge parmesà
-mantega
oli d’oliva verge extra

Elaboració:
Tallem la ceba tendra a dauets petits i la sofregim fins que quedi rossa a foc lent. Hi afegim un pessic de sal.

Mentrestant, preparem les carxofes. Treiem les fulles externes, tallem la part superior i les tallem a trossos petits. El cor també el treiem. Introduïm els trossos de carxofa en un bol ple d’aigua amb llimona o julivert perquè no s’ennegreixin.
Quan la ceba ja comença a ser rossa, hi afegim les carxofes. També les salem. Poc després, hi afegim l’arròs i ho remenem tot bé.
Afegirem una mica de brou vegetal o aigua. El brou l’anirem incorporant a mesura que l’arròs se’l begui i anem remenant.

En l’últim moment, afegirem una cullerada de mantega, per tal que que quedi més cremós. Ratllarem una mica de formatge parmesà per sobre i ja tindrem el plat llest.
Aquesta és una recepta molt senzilla, si voleu fer-la més completa nutricionalment també hi podeu posar bacallà dessalat.

Font foto: Flickr

Fricandó de vedella amb bolets

diumenge, 22 novembre 2015


Ingredients per a 4 persones:
1 ceba grossa
2 tomàquets madurs
1 gra d’all
750 gr. de llata de vedella (tallada a bistecs)
1l de brou vegetal, de pollastre o aigua
farina
oli d’oliva extra verge
sal
pebre
1/2 copeta de vi
Farcellet d’herbes: 1 branqueta de julivet, 1 fulla de llorer, 1 branqueta de farigola
Per la picada: 10-15 ametlles torrades i pelades, 2 grans d’all, julivert.
200 g. de bolets: rovellons, rossinyols, gírgoles, moixernons (frescos o deshidratats)

Preparació:
Lliguem amb un cordill de cuina les herbes (julivert, llorer i una branqueta de farigola) fent un farcellet.. Salpebrem i enfarinem lleugerament la carn i la coem uns segons a la paella. Col·loquem la carn en una cassola de terrissa o de ferro. A la paella posem la ceba tallada ben petita, un all tallat i quan començi a agafar color hi afegirem les herbes. Sense deixar de remenar, comencem a fer la picada al morter: hi posem les ametlles torrades pelades, julivert picat i 2 grans d’all petits. Quan la ceba estigui al punt afegim el tomàquet ratllat (deixem coure uns 10′ aprox.) Una vegada tinguem fet el sofregit, l’afegim a la carn juntament amb el farcellet i mitja copeta de vi i ho barregem bé. Ho deixem coure 5 min., treiem el farcellet i hi afegim el brou fins que cobreixi tot la carn. Hi afegim els bolets. Deixem que faci xup-xup ben tapat 20-30 minuts i ja ho podem servir.

Podeu acompanyar aquest plat amb un bon vi negre

Variants:
– Els bolets els podem saltar prèviament en una paella amb una mica d’ oli.
– La picada es pot fer de moltes maneres, s’hi pot afegir una nyora, una mica de xocolata i uns carquinyolis.
– Podeu posar el tipus de bolets que més us agradin o els que siguin de temporada. També podeu comprar bolets deshidratats.

Font foto: Flickr

Crema d’orxata

dilluns, 20 juliol 2015


Si us agrada l’orxata i voleu tastar-la amb una consistència més cremosa us recomanem aquesta recepta

INGREDIENTS:

• 400 ml d’orxata
• 100 ml de nata líquida
• 1 rovell d’ou
• 15 g de farina de blat de moro (per exemple Maizena).

Posem l´orxata a escalfar en un cassó. Mentrestant, mesclem a part la nata líquida amb el rovell d´ou i la farina de blat de moro. Mantenint l´orxata al foc hi anem afegint la mescla sense deixar de remenar. Continuem remenant i, quan arrenqui el bull apaguem el foc i remenem uns instants més fins que veiem que la crema va espessint i prenent cos. En aquest punt ja la podem abocar en recipients individuals i la deixem refredar. Un cop freda la conservem a la nevera i, just abans de servir-la, hi posem una mica de canyella en pols pel damunt o algunes xufes si en teniu.

Font foto: Flickr

Empedrat

diumenge, 21 juny 2015


L’empedrat és una amanida freda tradicional de la cuina catalana. Les mongetes seques en són l’ingredient principal, acompanyades de tomàquets tallats a daus, bacallà dessalat esqueixat i olives negres. El seu nom fa referència a l’aspecte, que sembla un plat de pedretes.

Ingredients:

-500 g de bacallà esqueixat i dessalat
-300 g de mongetes bullides
-4 tomàquets madurs tallats a daus
-1 ceba
-un grapat d’olives negres
-pebre negre
-oli d’oliva verge extra
-sal

Preparació:
Primer de tot posem el bacallà en remull i el rentem diverses vegades per a què perdi el màxim de sal. El deixem en remull almenys una hora. Si ens en recordem és millor deixar-lo 1 o 2 dies abans en remull, així ens assegurem que no sigui salat.
Tallem els tomàquets i la ceba a daus petits. Afegim les mongetes, el bacallà ben escorregut, en trossos petits, les olives i amanim amb un bon raig d’oliva verge extra i sal i ho remenem tot bé.

Si es prefereix, les mongetes es poden substituir per cigrons.I també es poden afegir altres hortalisses com pebrot verd o vermell, tallat ben petit.

L’empedrat és un plat dietèticament molt complet, ja que conté moltes proteïnes (que trobem als llegums i en el bacallà, que té un alt contingut de proteïnes i greix omega-3 d’alta qualitat ) i vitamines i minerals que trobem a les hortalisses, així que el podem menjar com a plat únic.

Font foto: Fickr

Arròs amb bacallà

dimarts, 17 març 2015


Ingredients:

-400 g de bacallà esqueixat dessalat
-400 g d’arròs de Pals
-100 g de pèsols
-1 ceba
-2 pebrots
-Oli d’oliva
-1l de Brou de peix

Per fer la picada:
-1 all
-Julivert

Preparació:

Poseu en una paella l’oli, la ceba, el pebrot verd i ho sofregiu. Com que el nostre brou ja porta tomàquet no posarem tomàquet natural al sofregit. Afegiu el bacallà tallat en daus petits i remeneu. Afegiu l’arròs i remeneu un parell de minuts. Aboqueu el brou bullent i els pèsols. Deixeu-ho bullir uns 15-17 minuts aproximadament.
Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, hi afegiu la picada. Deixeu reposar 3 minuts i serviu ben calent.

Suggeriments:

-Podeu posar-hi altres verdures que us agradin (enlloc del pebrot) com per exemple carxofes, quant és temporada.

-Per acompanyar aquest plat us recomanem un vi blanc com és el Pomell de Blancs, un vi ecològic de la DO Penedès.

Font foto: Flickr

Salsa xató

diumenge, 15 febrer 2015


La salsa xató es fa servir per amanir l’escarola, però també es pot aplicar a la xicoira, enciam, etc.

Ingredients:
-1 nyora
-2 grans d’all
-ametlles torrades
-molla de pa (xopada amb vinagre)
-oli, vinagre i sal.

Elaboració:
Escaldeu la nyora uns 10 minuts. Raspeu-la per aprofitar la polpa. Piqueu bé al morter l’all amb un polsim de sal. Afegiu-hi les ametlles i continueu picant. Afegiu-hi la nyora, reduïu-ho tot a una pomada, afegiu-hi el pa, escorregut, i hi aneu tirant l’oli gota a gota, com si féssiu un allioli. A mitja confecció hi afegiu una mica de vinagre.
Podeu guardar aquesta salsa deliciosa uns deu dies a la nevera i podeu afegir-hi bitxo.
Se serveix amb escarola, olives arbequines, tonyina salada, seitons, etc.

Font:Catalunya per sucar-hi pa, Jaume Fàbrega
Font foto: El Periódico

També trobareu la salsa xató ja feta al web de Tastets

Magret d’ànec amb reducció de Ratafia i melmelada de castanyes

dijous, 20 novembre 2014


Ingredients:
-2 o 3 magrets d’ànec
-350 ml de Ratafia
-70 gr de sucre
-Farigola fresca
Melmelada de castanyes

-Comencem fent uns talls en forma de rombe sobre la pell del magret per evitar que en cuinar-lo s’encongeixi i es doblegui, dificultant així la cocció. En una planxa es posa el magret sobre la part de la pell i es cou al gust. El recomanat és cuinar-lo a foc fort, uns cinc minuts per a cada costat.

-Mentrestant, elaborarem la reducció de ratafia. A foc baix, posem en un cassó la ratafia i remenem de tant en tant perquè no s’enganxi. Ho deixem fins que es redueixi a la meitat i quedi caramel·litzada.

-Disposem en una safata els magrets d’ànec, afegim la reducció i deixem reposar com a mínim 24 hores perquè es vagi macerant.

-L’endemà separem el magret i el tallem en làmines fines. Escalfem la reducció per separat.

Per presentar-lo es munta el magret una làmina sobre l’altra cobrint-les amb la reducció. Per acompanyar, s’afegeix una cullerada generosa de melmelada de castanyes i per decorar es col·loca una branqueta de farigola fresca. Si es desitja també es pot guarnir amb uns trossets de poma al forn o pera caramel·litzada, així com també amb fruita seca trossejada.

Font: El Rebost de Casa Pau