Els pèsols


Els pèsols són el fruit d´una planta, la pesolera, de la família de les lleguminoses. La part que mengem, en la majoria de les varietats, són les llavors que contenen les tavelles. L´aspecte i la mida són variables, amb coloracions que van des del verdós clar fins al marró i pells de tacte llis o rugós.

Als Països Catalans el pèsol és conreat arreu, tot i que el Maresme, el Baix Camp i comarques de la Catalunya Central són les zones de major presència. Pel que fa a les varietats, aquestes són diverses amb una certa preferència per la floreta, la garrofal, la negret i la de ganxo.

Aspectes nutricionals

Els pèsols, tot i tractar-se de llegums, comparteixen alguns aspectes de caracterització nutricional amb les verdures i hortalisses. Contenen proteïnes, hidrats de carboni i un contingut considerable en fibra. A nivell de micronutrients, destaquen els continguts de vitamina C, tiamina, àcid fòlic, ferro i magnesi. Això fa que es tracti d´un aliment aconsellable en situacions de desànim, sensació de manca d´energia, estrès i anèmia.

Gastronomia

Els pèsols es poden comprar frescos, congelats o en conserva. Quan són frescos els podem trobar amb la tavella o bé ja desgranats. Cal tenir present que 1 kg de pèsols desgranats equival a 2 o 3 kg sense esclovellar. Desgranar-los és una activitat simple que fins no fa gaire temps es feia habitualment a les cases. A més, hi poden participar els infants i alhora que ajuden es diverteixen i es familiaritzen amb els aliments, fet molt recomanable des del vessant de l´educació alimentària. Per ser ben frescos, l´interior de la tavella hem de trobar-la ferm i amb una certa humitat.

A l´hora de cuinar-los les opcions són moltes. Quan són ben tendres, algunes varietats tenen una dolçor que els fa bons per menjar crus amb una bona amanida i un raig d´oli d´oliva verge. Si es couen, bullits o fregits, els podrem preparar en crema, sopa, truita, guisats,… Sense oblidar que sempre seran una bona guarnició per a carns, peixos i plats de fons en general.

Màrius Fuertes i Mateu

Font foto: Flickr

Deixa una resposta