L’origen de la sobrassada

sobrassada

La sobrassada és un embotit fortament arrelat a Mallorca des del segle XVII. Se sap que des de temps reculats a Sicília es treballava la tècnica sopressa (premsat) en la preparació d´embotits. Sembla una via clara d´origen del mot sobrassada.

Els ingredients per a la seva elaboració són la carn de porc (magre i cansalada) amanida amb pebre bord, pebre bò i sal. El pebre bord és l´ingredient que li dóna la característica i distintiva coloració vermella. Val a dir que aquest component no s´introduí fins al segle XVIII. La trobem amb diferents presentacions tot i que la més comuna és la rissada, amb un període de curació d´entre sis i dotze setmanes i un pes d´uns 800 grams.

Des del 1993 la seva producció està protegida per la Denominació Específica Sobrassada de Mallorca, i l´any 1996 arribà la Indicació Geogràfica Protegida.

Aspectes nutricionals

Com tots els embotits, la sobrassada és un aliment molt energètic degut principalment al seu contingut en greixos, pel que caldrà no abusar-ne sobretot en el cas de les persones amb el colesterol elevat o que vulguin perdre pes. Amb tot, cal indicar que una bona part dels greixos són monoinsaturats.

Per altra banda, conté proteïnes de valor biològic alt i una bona presència de vitamines i minerals, entre altres vitamines A i E, àcid fòlic, sodi, fòsfor, potassi i iode.

Gastronomia

Gastronòmicament la sobrassada pot rebre el mateix tractament que qualsevol altre embotit, amb l´avantatge de la seva textura que també en facilita l´escampat. Si la guardem a la nevera, potser ja llescada, procurarem treure-la una estona abans, sobretot si la volem menjar sense massa preparacions. El simple entrepà pot configurar la recepta més bàsica per a preparar la sobrassada. Sense cap mena de dubte serà un esmorzar o un berenar fantàstics tant per grans com per menuts.

Podem sofisticar una mica aquest estrepà preparant un biquini amb sobrassada i formatge de Maó. I a partir d´aquí, cuina d´alt nivell. Lassanya amb sobrassada i formatge, pastís de patata amb sobrassada, bacallà amb sobrassada i mel,… Per cert, la sobrassada amb mel és una combinació digna de probar, ni que sigui al damunt d´una torrada.

Màrius Fuertes i Mateu

Font imatge flickr

Etiquetes: , ,

Deixa una resposta