Ja s’ha iniciat la verema

verema

Les darreres setmanes d’agost molts cellers catalans ja van iniciar la verema dels seus vins, tot i que en zones del Penedès i Cava i Costers del Segre ja van començar a principis d’agost. Ara progressivament s’hi han anat afegint les zones de l’ Empordà, Tarragona, Alella i la Conca de Barberà.

La sequera dels darrers mesos de juliol i agost ha fet avançar la verema i es preveu que la producció serà menor. El temps de col·lecta depèn del grau de maduració del raïm i de la varietat, i és molt important per obtenir una relació percentual entre els sucres i els àcids en el gra de raïm, i s’allarga fins a l’octubre.

Gairebé totes les poblacions amb tradició vitivinícola celebren la seva festa de la verema, com una manera de promocionar els vins de la comarca, i d’homenatjar els fruits que dona la terra i la feina dels avantpassats. La verema antigament era un esdeveniment molt important per la població i mobilitzava molta gent.

Una petita mostra d’algunes poblacions que organitzen festes de la verema aquest proper cap de setmana són:

Cubelles, al Garraf, celebra la seva Festa de la verema els dies 8 i 9 de setembre, amb degustacions gastronòmiques, demostracions d’arts i oficis vinculats amb el món de la vinya i de la verema, la trepitjada dels raïm, etc.

També al Garraf, Sitges, celebra la seva Festa de la Verema 2012 del 7 al 9 de setembre, i s’obrirà amb el pregó de l’escriptor i periodista Matthew Tree.

Alella, al Maresme, celebra la festa de la verema els dies 7,8 i 9 de setembre.

Poboleda, al Priorat, també celebra la Festa del vi i de la verema a l’Antiga.

font imatge flickr

Etiquetes: ,

Deixa una resposta