Producte del mes: Catànies

Sabeu què són les catànies? de què estan elaborades? En Màrius Fuertes, el nostre assessor gastronòmic, ens dóna  conéixer les propietats nutricionals dels ingredients que formen les delicioses catànies   i com assaborir-les.

I si les voleu tastar, aquest mes de setembre  us oferim un 10% de descompte.

“La catània està formada per una ametlla de la varietat marcona recoberta de sucre cremat, una capa de praliné de xocolata blanca i pols de cacau a la seva part exterior.

Els origens del cultiu de l´ametlla queden localitzats fa més de cinc mil.lenis en un extens territori del Pròxim Orient, a la zona de Mesopotàmia, entre els rius Tigris i Eufrates. Com tants altres aliments, s´obrí pas cap a occident fins arribar a Grècia i posteriorment a Roma, des d´on es va difondre per la resta del territori europeu i acabà arribant fins a Amèrica.

En el cas del cacau, el viatge va ser invers. Més de dos mil.lenis són els que separen l´actualitat dels inicis més bàsics d´aquest producte alimentari. De manera espontània, l´arbre del cacau ja vivia a les ombrívoles selves tropicals de les conques de l´Amazones, i foren els maies els que començaren un cultiu més o menys organitzat d´aquesta planta amb atribucions nutricionals, mitològiques i socials, ja que el seu ús com a moneda era habitual. De totes maneres, el descobriment pròpiament dit de la xocolata per part dels europeus, va tenir lloc al 1519, amb l’arribada d’Hernán Cortés a Mèxic. Val a dir que, arribat el segle XVIII, Barcelona s’havia convertit en la capital xocolatera de l’Estat i al port de la ciutat hi proliferaven els tallers i les fàbriques de treball del cacau.

Aspectes nutricionals.

Les ametlles contenen un elevat contingut en greixos, pel que cal consumir-les amb moderació ja que el seu valor energètic és alt. Aquests greixos, però, són en bona part insaturats i, per tant, beneficiosos per al sistema càrdiovascular. Un altre component són les proteïnes amb presència d´aminoàcids essencials. També són font de minerals amb un bon contingut en calci, un dels més alts entre els aliments vegetals, i de vitamines, principalment del grup B i la E, amb acció antioxidant. Cal fer esment, per acabar, que el seu contingut en fibra destaca sobre la resta dels fruits secs.

Pel que fa al cacau, aquest és ric en vitamines i sobretot en minerals. No només és un aliment amb un elevat contingut en potassi, ferro, fòsfor i calci, sinó que també és un dels que té més quantitat de magnesi. El magnesi és un mineral amb múltiples funcions a nivell cerebral, nerviós, ossi i muscular i resulta imprescindible en situacions temporals d’estrès. La configuració nutricional que té la xocolata, amb un altíssim nivell de nutrients, fa que, com en el cas de l´ametlla, sigui convenient consumir-la en petites quantitats.

Gastronomia.

La catània és bona per ser menjada sola i gaudir de la seva expressió. L´experiència es pot complementar, per exemple, amb una mica de malvasia de Sitges o de garnatxa roja de l´Empordà.

La xocolata té un punt de fusió lleugerament inferior a la temperatura corporal. Val la pena aprofitar-ho. Posem-nos la catània a la boca i deixem que prengui temperatura. El cacau s´anirà desfent progressivament i alliberarà aromes, textures i sabors. Passats aquests primers segons ja dependrà de cadascú si decideix mossegar fins arribar al cor d´ametlla o esperar una mica més per anar assaborint l´embolcall de cacau i praliné blanc. L´ametlla marcona és dolça i de textura molt agradable. Així, l´ànima de la catània arrodoneix el conjunt sensorial del bombó.”

Màrius Fuertes Mateu, assessor gastronòmic de Tastets.

Etiquetes: , ,

Deixa una resposta