L’escalivada

escalivada

escalivada és un dels plats de la cuina catalana tradicional. Es prepara amb pebrot, albergínia, ceba i eventualment també amb patata. Escalivar és un tècnica de la cuina catalana més antiga, emprada encara avui de manera habitual, que permetia aprofitar al màxim els productes de l´hort.

Tot i que actualment prenen aquest nom coccions amb forns elèctrics, de gas o microones, l´escalivat és una cocció a la brasa, amb foc a terra. Les aromes i el sabor que s´aconsegueixen amb el contacte amb la llenya són de gran valor gastronòmic.

Les hortalisses es couen senceres directament damunt la brasa o el caliu (d´aquí vé escalivar) sense flama directa. Un cop cuites es pelen, se´n treuen les llavors i es tallen a tires. No caldrà fer res més. Només amanir-les opcionalment just abans de menjar-les.

Val a dir que és una preparació que permet fer conserva de la manera tradicional, amb l´avantatge principal del llarg període de conservació.

Aspectes nutricionals

Els tres ingredients bàsics de l´escalivada, el pebrot, l´albergínia i la ceba, tenen una caracterització nutricional basada en les vitamines, els minerals i la fibra. També ofereixen substàncies antioxidants.
És un plat amb molt poques calories. Només cal anar en compte amb la quantitat d´oli que s´hi aboca per amanir-la, que si bé la seva funció tant nutricional com gastronòmica és altament recomanable, cal tenir-ne present el seu aport calòric.

albergínia és una de les hortalisses amb un contingut en sodi més baix. Està, doncs, del tot indicada en el cas de les persones hipertenses. Com la ceba, l´albergínia també és diurètica i participa en la disminució de la retenció de líquids. El pebrot, per la seva banda, té la particularitat de contenir una substància, la capsaïcina, que ajuda a millorar l´elasticitat de les venes en el cas, per exemple, de les persones que tinguin varius.

Gastronomia

L´escalivada pot menjar-se sola, com entrant o primer plat. També pot servir com a acompanyament d´un plat de carn o per preparar coques o torrades. Calenta o freda, segons la preferència del comensal i potser una mica també segons l´època de l´any, només cal amanir-la amb un raig d´oli d´oliva verge i una mica de sal.

És un plat fàcil de preparar, saborós, sa i amb una aparença atractiva tant pel que fa al color com a l´aspecte avellutat. Si el prenem amb una torrada de pa de pagès, una punta de formatge curat i una copeta de vi negre jove aconseguirem una combinació tant senzilla com plaent.

Màrius Fuertes i Mateu

font imatge flickr

Etiquetes: ,

Deixa una resposta