Pomada, la beguda tradicional de Menorca

pomada

La Pomada és un combinat de gin i llimonada, tradicional de Menorca i típic de les festes de Sant Joan que es celebren a Ciutadella.

El gin Xoriguer és una marca de ginebra menorquina, aquesta té els seus orígens en l’època de dominació britànica de l’illa, al segle XVIII. Els mariners i soldats demanaven de beure el gin, molt de moda en aquella època al seu país.
A Menorca no es coneixia aquest aiguardent i de seguida uns artesans van idear la manera de fer-lo amb baies de ginebró i alcohol.

El gin, al llarg dels segles XVIII i XIX es va anar consolidant com a beguda popular i es va fer inseparable de tot esdeveniment remarcable, tan familiar com públic, com les festes de Sant Joan.

Els orígens de les Festes de Sant Joan de Ciutadella és remunten a segles enrere, entorn a l’ermita de Sant Joan d’Artrutx, avui coneguda com Sant Joan de Missa.
Les festes comencen el diumenge abans de Sant Joan, el Diumenge des Be, en que una comitiva recorre la ciutat, encapçalada per s’Homo des Be: un home que representa Sant Joan Baptista, vestit amb pells de be, amb creus pintades als peus i braços i carregat amb un anyell viu.
Passat el diumenge des Be, la festa es reprèn el dissabte de Sant Joan, en què els genets i els seus cavalls esdevenen els protagonistes de la festa.
El dia de Sant Joan tenen lloc els jocs de ‘s’Ensortilla‘, de ‘Ses Carotes’ i de ‘Córrer Abraçats’, enmig de tota la munió de gent que els espera amb emoció.

Etiquetes: , , ,

2 respostes a “Pomada, la beguda tradicional de Menorca”

  1. illa escrigué:

    Sóc ciutadellenca i he de dir que: No és diu pomada, és gin amb llimonada!

  2. Antonio escrigué:

    De tradicional de Menorca, nada.
    La creó un señor que todavía vive, de Es Castell. Trataba de que su mujer no supiese que bebía gin, pues había tenido algunos problemas con el alcohol.
    Estáis confundiendo la palabra tradicional con la palabra popular. Y no tienen nada que ver.

Deixa una resposta