Fira de Santa Llúcia


La Fira de Santa Llúcia de Barcelona és la fira nadalenca més antiga que es coneix, enguany celebra el seu 229è aniversari. Hi ha diferents fonts que esmenten la fira ja a partir de l´any 1786. Joan Amades, parla d’aquesta data com la més antiga i fidedigne.

Santa Llúcia és la patrona de les modistes i sastres, així com també dels cecs; és per això que se la coneix popularment com “l’advocada de la vista”.

Joan Amades esmenta que la Fira de Sta. Llúcia era coneguda com “la fira de les noies”, perquè hi anaven moltes noies ben mudades acompanyades de les seves mares; era un bon lloc per concertar casaments.

El dia de Sta. Llúcia, en algunes poblacions de Catalunya (durant el s. XIX i part del XX) les nenes que estudiaven costura, feien festa i corrien pel poble o ciutat cantant cançons i goigs. La gent les anomenava “llucietes”. En d’altres llocs, se sap que les noies es reunien per sentir missa i després anaven en grup cantant per les cases per tal de recollir almoïnes o captiris. Una d’elles representava Sta. Llúcia i duia una corona de flors i les altres que l’acompanyaven eren les “cardenales”. A Barcelona, antigament les modistes anaven al Parc de la Ciutadella on hi havia una gran festa.

També Amades, escriu que al s. XIX es feia fira de pessebres en altres places: a les Places del Pi, de Sant Josep Oriol i del Born. En aquestes fires es venien figures, casetes i altres construccions i elements propis del pessebre, com ara ponts, fonts, molins, pous, pallers… En canvi, els efectes propis per a la construcció del paisatge com el suro, molsa, murtra i d’altres elements vegetals es venien a la fira situada a les escales de la Seu.

Una altra tradició durant el dia de Sta. Llúcia era acudir a la capelleta dedicada a la Santa per tal de prevenir-se contra els mals d´ulls. Gent d’arreu hi anava i els firaires aprofitaven per vendre les seves millors peces.

Diferents països escandinaus (Suècia, Finlàndia, Dinamarca…) segueixen celebrant la festa de Santa Llúcia el 13 de desembre, en què les noies es vesteixen de blanc, es canten cançons tradicionals i es mengen uns dolços anomenats gats de Llúcia.

El dia 11 de desembre hi ha programada a la Fira la Diada de les Tradicions i Costums nadalenques amb diferents activitats (Tió popular, animació infantil, cercavila…) Podeu consultar el programa sencer aquí: Programa

Font: www.firadesantallucia.cat

Etiquetes: ,

Deixa una resposta