Producte del mes: somalla de Puig Fitó

Somalla Puig Fitó

De la matança del porc, a l´hivern, se´n feien bàsicament embotits cuits, crus i curats, a banda dels pernils. Els curats eren fets amb carn magra, a vegades barrejada amb una mica de cansalada, que s´amania amb sal i pebre negre mòlt per a garantir-ne la conservació. S´embotia amb tripa de diferents diàmetres donant embotits de denominacions diverses i s´assecaven les peces, que sovint es guardaven per consumir-les a ple estiu durant l´època feixuga de les feines de sega. Un d´ells és la somalla o secallona. Avui la matança del porc als masos ha pràcticament desaparegut, però diferents empreses elaboradores mantenen fòrmules ancestrals per continuar oferint embotits de tot tipus, tradicionals a les terres catalanes.

Un producte somall és un producte mig assecat. El verb sumollar vol dir fer madurar o assecar. La somalla no deixa de ser una botifarra crua de sal i pebre assecada. Per al procés d´assecat o curat les peces es pengen en un rebost amb unes condicions d´humitat, temperatura i ventilació  adeqüades, fins que assoleixen les característiques desitjades. És normal que damunt el budell s´hi observi una fina capa de florit natural. Una diferència principal entre la somalla i el fuet és que la primera presenta una secció en forma de vuit, en comptes de la ovalada o rodona del fuet.

Un cop passat el període mínim d´assecat la somalla es pot consumir més tendra o més seca segons el gust de cadascú. Cal recordar que la somalla Puig Fitó és un producte sense gluten. Es troba a qualsevol època de l´any i es pot conservar en un lloc fresc i sec.

La somalla al nostre web

Etiquetes: ,

Deixa una resposta