L’arròs


arròs, l´omnipresent arròs, està inclòs en la dieta de més del setanta per cent de la població mundial. Es tracta d´una planta gramínia semiaquàtica que dóna el segon cereal més produït al món, només superat pel blat de moro. L´inici del seu cultiu va ser a diferents zones fa més de sis mil anys.

El conreu de l´arròs a Catalunya es localitza principalment a l´Empordà i al Delta de l´Ebre. A la zona de Pals, gràcies a les particularitats del clima, es cull un arròs de molta qualitat. Les varietats principals són la bahia i la tebre, amb d´altres de presència menor com ara les bomba, loto, carnaroli i gleva. Els envasos porten els distintius com a Producte de l´Empordà i Arròs de Pals.

D´altra banda, a la Denominació d´Origen Protegida Arròs del Delta de l´Ebre es cultiven les varietats bahia, tebre, sénia, fonsa, bomba i montsianell. La salinitat de la zona és un dels factors que afavoreixen la producció d´arròs d´alta qualitat.

Aspectes nutricionals

El midó és el component bàsic de l´arròs, representant-ne entre un 70 i un 80 %. A nivell de proteïnes té un contingut equivalent als altres cereals, amb la particularitat de que conté un aminoàcid anomenat lisina que el fa especialment de bon digerir. També cal indicar que si el cuinem juntament amb llegums obtenim una proteïna d´alta qualitat.

La pellofa conté fibra, vitamines i minerals entre els que destaquen el ferro, el fòsfor i el potassi. Es tracta d´un cereal apte per a les persones celíaques, ja que no conté gluten.

Gastronomia
Llibres certament antics de cuina de casa nostra, com ara el Llibre de Sent Soví (s. XIV) i el Llibre de Coch (s. XVI) ja recullen receptes cuinades amb arròs. En el primer s´hi esmenta l´arròs com a espessant en la preparació del menjar blanc, mentre que en el segon ja hi apareixen plats amb l´arròs com a protagonista de l´estil arròs a la cassola i arròs amb brou.

És habitual als Països Catalans l´ús de l´arròs de gra rodó per a la preparació d´arrossos a la cassola i a la paella, uns més caldosos i altres més eixuts. Per altra banda ha estat emprats tradicionalment per a la sopa de peix i per l´escudella, servint el brou amb arròs i fideus tot seguit de la carn d´olla.

Màrius Fuertes i Mateu

Font foto: Gastroteca.cat

Etiquetes:

Deixa una resposta