Tast Especial Cava

08 novembre 2016


El cava és un dels nostres vins estrella que ens acompanya a totes les grans ocasions, però també cada vegada més el prenem en moments més informals com en un aperitiu amb amics o amb els postres per acabar els àpats.

En aquest Especial parlarem de l’origen del cava, de les grans cases als petits productors, del mètode d’elaboració, de les varietats acceptades, de les zones on es produeix i dels tipus de cava.

Tastarem caves del Celler Pagès Entrena, Celler Mas Candí i Celler Mas Comtal i arrodonirem coneixements tastant Brut Nature, Rosats i Gran Reserva acompanyant-los amb Catànies de Vilafranca.

Tast Especial Cava
Data: Dijous 17 de novembre, a les 19.30h
Lloc:Vilaweb. C.Ferlandina 43, baixos. Barcelona
Preu: 18€ per a socis de Vilaweb i clients de Tastets i 23€ per a no socis
Podeu reservar i pagar el Tast de manera online directament a través del nostre web: www.tastets.cat/tast

Tast Especial Formatges

11 octubre 2016


Tastets i VilaWeb organitzen aquest mes d’octubre un cicle de tasts per descobrir més sobre la gastronomia del nostre país.
Després del primer tast de productes de l’Empordà, el dijous 20 d’octubre, tindrà lloc un tast Especial de Formatges:

N’ets un fanàtic i t’agradaria tastar formatges artesans catalans tot aprenent a fer una bona taula de formatges o ets dels que t’agraden els formatges, però davant d’un mostrador ple no et decideixes i acabes comprant l’emmental, creient que és gruyère més econòmic?

Doncs en aquest Especial ens endinsarem en el món dels formatges fent una introducció a les diferents formes d’elaboració i classificació dels formatges segons els tipus de llet, de pasta, de maduració i curació i parlarem de les seves propietats nutritives i organolèptiques.

Seguidament us explicarem com elaborar una taula de formatges, com presentar-los a taula, en quin moment, com tallar-los, per quin ordre menjar-los, amb què els podem acompanyar i maridar.

Per a què tot ens quedi més clar tastarem formatges catalans artesans i també acompanyaments apropiats com confitures o vins.

Tast Especial Formatges I
Data: Dijous 20 d’octubre, a les 19.30h
Lloc:Vilaweb. C.Ferlandina 43, baixos. Barcelona
Preu: 18€ per a socis de Vilaweb i clients de Tastets i 23€ per a no socis
Cal reservar plaça trucant al 93 297 90 08.

Fira Àpat 2016

03 octubre 2016

El proper cap de setmana té lloc a Barcelona la Fira ÀPAT, una fira professional dels aliments produïts a Catalunya, on els productors i elaboradors de productes catalans poden presentar cada any els seus productes a restaurants, botigues, hotels, vinoteques, distribuïdors i consumidors finals.

Durant els 3 dies que dura la fira hi haurà diverses activitats: presentació i tast de vins, degustacions d’embotits catalans i maridatge amb vins de la terra, elaboració i degustació d’una paella vegana, productes ecològics de la Cerdanya, etc.

L’objectiu final de la fira és impulsar els productes catalans.

Tastets hi serem, presentant els nostres productes que tenim en distribució: galetes de El Rosal, embotits de Puig Fitó, conserves i cremes de Casa Carriot, conserves de El Marge i carquinyolis de Mas Palou, etc.

L’entrada per a particulars costa 5€ els 3 dies si es compra anticipadament.

Fira Àpat 2016
8,9 i 10 d’octubre

Cúpula Events. 5ª planta del Centre Comercial Las Arenas de Barcelona. Pl. Espanya.

Per a més informació: fira-apat.cat


IV Birra & Art. Mostra de Cervesa i Productes Artesans

19 setembre 2016


Aquest cap de setmana dissabte 24 i diumenge 25 de setembre té lloc a Sant Antoni de Vilamajor la IV Mostra de Cervesa i productes artesans.

Sinó teniu plans per al cap de setmana, aprofiteu aquesta fira per visitar aquesta població del Vallès Oriental que es troba als peus del Montseny. Podeu visitar el seu entorn o fer la ruta de les ermites, ruta senyalitzada que comença a la Plaça de la Vila.

Pel que fa a la fira, aquesta s’inaugura dissabte a les 17 h i podreu gaudir de cerveses artesanes, productes d’artesania, concerts i actuacions al Parc de Can Sauleda. Dissabte a les 18.30 també hi haurà una xerrada sobre la cervesa.

Durant el diumenge també hi haurà activitats infantils. La fira es clourà a les 15h.

Més info: www.santantonidevilamajor.cat


Coca de cabell d’àngel

19 juny 2016

Aquesta és una de les coques més típiques de la revetlla de Sant Joan. Fer-la a casa és molt ràpid i fàcil.

Ingredients:
-1 pot de cabell d’àngel El Marge (400-500g)
-2 plaques rectangulars de pasta de full
-50 g. de pinyons
-Ou batut
-Sucre

El·laboració:
-Posem en una safata amb paper de forn una placa de pasta de full, deixant una mica de vora per poder-la tancar. A damunt hi posem el cabell d’àngel, escampat uniformement amb una cullera. A continuació ho tapem amb l’altra placa de pasta de full, tallem la pasta que sobresurt, l’aplanem i pessiguem i dobleguem les vores, tancant la coca.
-Per tal que el full no pugi, punxem tota la superfície amb una forquilla. Batem l’ou i pintem la coca amb un pinzell.
-Tirem al damunt els pinyons i el sucre (unes 4 cullerades soperes, en funció de com ens agradi de dolç).
-La posem al forn durant 20-25 minuts aprox. a 190-200º fins que agafi un color daurat. La deixem refredar i ja la podem menjar.

Podeu acompanyar la coca amb un bon cava, com el cava ecològic de Mas Comtal, molt expressiu i amb notes de mel.

Bon profit i bona revetlla!


Barcelona Beer Festival

03 març 2016


La cinquena edició del Festival de la Cervesa artesana de Barcelona torna els dies 4,5 i 6 de març al Museu Marítim de les Drassanes Reials.

Es podran tastar més de 300 cerveses artesanes (d’Anglaterra, Estats Units, País Basc, Itàlia, Asturias, Bèlgica, etc.), d’entre les quals més d’una cinquantena de cerveses artesanes catalanes (cervesa del Montseny, Moska de Girona, Almogàver, Espiga de Ferro, Arts, etc).

Hi ha organitzades activitats paral·leles com conferències culturals, gastronòmiques i presentacions de projectes cervesers existents. Entre aquestes, cal citar un Maridatge Sensorial 3.0. de música i cervesa i una sessió d’alta cuina i cervesa preparada per Edgar Rodríguez i Toni Romero, sommelier i xef, respectivament, del restaurant El Racó d’en Cesc.

El festival funciona amb got i moneda propis que es poden adquirir als punts de venda. L’entrada al festival inclou got, guia i les dues primeres fitxes.

Barcelona Beer Festival 2016
4,5 i 6 de març
Museu Marítim de Barcelona. Sala Marqués Comillas
Av. de les Drassanes s/n, 08001 Barcelona
Horari: divendres i dissabte de les 11 a les 23h – Diumenge de les 11 a les 21h.
Entrada:7 €

Per a més informació: www.barcelonabeerfestival.com


Risotto de carxofes

20 gener 2016


Ingredients:
Arròs rodó perlat de Pals
-1 ceba tendra
-2-3 carxofes mitjanes
-brou vegetal
-formatge parmesà
-mantega
oli d’oliva verge extra

Elaboració:
Tallem la ceba tendra a dauets petits i la sofregim fins que quedi rossa a foc lent. Hi afegim un pessic de sal.

Mentrestant, preparem les carxofes. Treiem les fulles externes, tallem la part superior i les tallem a trossos petits. El cor també el treiem. Introduïm els trossos de carxofa en un bol ple d’aigua amb llimona o julivert perquè no s’ennegreixin.
Quan la ceba ja comença a ser rossa, hi afegim les carxofes. També les salem. Poc després, hi afegim l’arròs i ho remenem tot bé.
Afegirem una mica de brou vegetal o aigua. El brou l’anirem incorporant a mesura que l’arròs se’l begui i anem remenant.

En l’últim moment, afegirem una cullerada de mantega, per tal que que quedi més cremós. Ratllarem una mica de formatge parmesà per sobre i ja tindrem el plat llest.
Aquesta és una recepta molt senzilla, si voleu fer-la més completa nutricionalment també hi podeu posar bacallà dessalat.

Font foto: Flickr


Les rostades i festes de l’oli

15 gener 2016


Les festes de l’oli, molt presents a tot el territori català, s’efectuen una vegada finalitzades les tasques de la collita de les olives, que tenen lloc durant els mesos de novembre, desembre i, de vegades, fins i tot, durant el gener, en funció de la meteorologia.
Així, a partir de novembre i fins el gener diverses poblacions catalanes organitzen les seves Festes de l’Oli, ocasió en que s’aprofita per degustar els olis novells i s’organitzen altres activitats.

Aquestes festes tenen el seu origen en les rostades que feien els pagesos, un cop acabada l’elaboració de l’oli al molí. Aquests torraven llesques de pa de pagès que degustaven amb l’oli i acompanyaven amb carn o embotit.

Avui en dia, hi ha cooperatives que organitzen rostades o esmorzars populars per tastar l’oli novell. Aquestes rostades són especialment característiques de les poblacions del Camp de Tarragona i del Baix Penedès, on són acompanyades amb vi bo i productes del porc.

Festa de l’oli de Bot

No es tracta d’una rostada pròpiament, però si voleu assistir a la primera Festa de l’oli del 2016 heu d’anar a Bot. La 4a Festa del vi Novell i de l’oli nou se celebrarà el dissabte 16 de gener al celler de l’Agrícola Sant Josep (Bot, Terra Alta) a partir de les 18:30 hores. El mateix dia, també hi haurà altres actes populars en motiu de la festa de Sant Antoni.


Fira de Santa Llúcia

02 desembre 2015


La Fira de Santa Llúcia de Barcelona és la fira nadalenca més antiga que es coneix, enguany celebra el seu 229è aniversari. Hi ha diferents fonts que esmenten la fira ja a partir de l´any 1786. Joan Amades, parla d’aquesta data com la més antiga i fidedigne.

Santa Llúcia és la patrona de les modistes i sastres, així com també dels cecs; és per això que se la coneix popularment com “l’advocada de la vista”.

Joan Amades esmenta que la Fira de Sta. Llúcia era coneguda com “la fira de les noies”, perquè hi anaven moltes noies ben mudades acompanyades de les seves mares; era un bon lloc per concertar casaments.

El dia de Sta. Llúcia, en algunes poblacions de Catalunya (durant el s. XIX i part del XX) les nenes que estudiaven costura, feien festa i corrien pel poble o ciutat cantant cançons i goigs. La gent les anomenava “llucietes”. En d’altres llocs, se sap que les noies es reunien per sentir missa i després anaven en grup cantant per les cases per tal de recollir almoïnes o captiris. Una d’elles representava Sta. Llúcia i duia una corona de flors i les altres que l’acompanyaven eren les “cardenales”. A Barcelona, antigament les modistes anaven al Parc de la Ciutadella on hi havia una gran festa.

També Amades, escriu que al s. XIX es feia fira de pessebres en altres places: a les Places del Pi, de Sant Josep Oriol i del Born. En aquestes fires es venien figures, casetes i altres construccions i elements propis del pessebre, com ara ponts, fonts, molins, pous, pallers… En canvi, els efectes propis per a la construcció del paisatge com el suro, molsa, murtra i d’altres elements vegetals es venien a la fira situada a les escales de la Seu.

Una altra tradició durant el dia de Sta. Llúcia era acudir a la capelleta dedicada a la Santa per tal de prevenir-se contra els mals d´ulls. Gent d’arreu hi anava i els firaires aprofitaven per vendre les seves millors peces.

Diferents països escandinaus (Suècia, Finlàndia, Dinamarca…) segueixen celebrant la festa de Santa Llúcia el 13 de desembre, en què les noies es vesteixen de blanc, es canten cançons tradicionals i es mengen uns dolços anomenats gats de Llúcia.

El dia 11 de desembre hi ha programada a la Fira la Diada de les Tradicions i Costums nadalenques amb diferents activitats (Tió popular, animació infantil, cercavila…) Podeu consultar el programa sencer aquí: Programa

Font: www.firadesantallucia.cat


Fricandó de vedella amb bolets

22 novembre 2015


Ingredients per a 4 persones:
1 ceba grossa
2 tomàquets madurs
1 gra d’all
750 gr. de llata de vedella (tallada a bistecs)
1l de brou vegetal, de pollastre o aigua
farina
oli d’oliva extra verge
sal
pebre
1/2 copeta de vi
Farcellet d’herbes: 1 branqueta de julivet, 1 fulla de llorer, 1 branqueta de farigola
Per la picada: 10-15 ametlles torrades i pelades, 2 grans d’all, julivert.
200 g. de bolets: rovellons, rossinyols, gírgoles, moixernons (frescos o deshidratats)

Preparació:
Lliguem amb un cordill de cuina les herbes (julivert, llorer i una branqueta de farigola) fent un farcellet.. Salpebrem i enfarinem lleugerament la carn i la coem uns segons a la paella. Col·loquem la carn en una cassola de terrissa o de ferro. A la paella posem la ceba tallada ben petita, un all tallat i quan començi a agafar color hi afegirem les herbes. Sense deixar de remenar, comencem a fer la picada al morter: hi posem les ametlles torrades pelades, julivert picat i 2 grans d’all petits. Quan la ceba estigui al punt afegim el tomàquet ratllat (deixem coure uns 10′ aprox.) Una vegada tinguem fet el sofregit, l’afegim a la carn juntament amb el farcellet i mitja copeta de vi i ho barregem bé. Ho deixem coure 5 min., treiem el farcellet i hi afegim el brou fins que cobreixi tot la carn. Hi afegim els bolets. Deixem que faci xup-xup ben tapat 20-30 minuts i ja ho podem servir.

Podeu acompanyar aquest plat amb un bon vi negre

Variants:
– Els bolets els podem saltar prèviament en una paella amb una mica d’ oli.
– La picada es pot fer de moltes maneres, s’hi pot afegir una nyora, una mica de xocolata i uns carquinyolis.
– Podeu posar el tipus de bolets que més us agradin o els que siguin de temporada. També podeu comprar bolets deshidratats.

Font foto: Flickr