Arxiu per la categoría: ‘Fires gastronòmiques’

Monacàlia. La Fira de l’Abat

divendres, 23 març 2012

Monacàlia. La Fira de l’Abat

Aquest cap de setmana, dissabte 24 i diumenge 25 de març, Navarcles, poble del Bages a tocar del Monestir de Sant Benet de Bages, celebra la Fira Monacàlia, una fira que serveix per evocar els temps en què Navarcles vivia a l’ombra d’aquest monestir, restaurat fa pocs anys i que ara es pot visitar.

En aquesta fira hi haurà diferents espais temàtics com El Rebost dels Monestirs, amb parades de productes alimentaris com fruites confitades, codonyat, xocolates, herbolari… on podreu trobar la parada de Tastets; l’espai Fora muralles, amb vins, caves del Bages i fruita seca, Cançons de vi i de taverna amb el grup Reravera; el Celler del Monestir, un espai dedicat al conreu de la vinya.

També hi haurà activitats pròpiament gastronòmiques com degustacions de plats tradicionals de la nostra cuina, degustació de plats monacals com la sopa de llet d’ametlles i diversos restaurants de Navarcles, juntament amb la Fundació Alícia, elaboraran receptes extretes del Llibre de l’Art de Cuynar, de Fra Sever d’Olot (1787).

Us hi esperem!

Per a més informació visiteu el web: www.monacalia.cat

Tastaverd, la fira dels sentits

dijous, 22 març 2012

Tastaverd

El proper dissabte 24 de març té lloc a Riudecanyes la 5a edició de la fira Tastaverd, una fira que va néixer amb la finalitat de donar a conèixer els valors de l’agricultura tradicional, ecològica i els seus productes, donar valor a les labors artesanals i als antics oficis i, sobretot, reivindicar la figura dels homes i de les dones que treballen la terra i la qualitat dels productes de casa nostra.

Així, la fira combina diverses activitats com la mostra de productes agrícoles ecològics, pastisseria i altres productes artesanals locals, una mostra d’oficis del món rural gairebé perduts, vinculats a les feines de la terra:boter, baster, ferrer… així com degustacions d’olis, vins i altres productes, un dinar popular, etc.

Per a més informació visiteu el web: www.tastaverd.cat

Off Menu

dimarts, 20 març 2012

off menu

Del 24 al 29 de març Barcelona acull l’Off Menu, una celebració original del menjar i dels seus rituals.

Off Menu proposa diferents activitats i esdeveniments en diversos indrets de la ciutat, com per exemple un ball d’homenatge al vermut; l’Off Mercat, una mostra amb productes de la dieta mediterrània: verdures, fruites fresques, conserves, begudes, embotits, lactis, etc.; el pijama, que vol retre homenatge a aquestes postres clàssiques amb flam, o el Disco Kitchen, una nova versió del ressopó clàssic,amb acompanyament de música, entre d’altres.

L’objectiu d’aquestes jornades gastronòmiques és convertir en una festa el menjar, els seus sabors, sabers i cerimonials.

Per a més informació: offmenu.org

Diada de Sant Josep

divendres, 16 març 2012

crema catalana

El proper dilluns dia 19 de març és Sant Josep, el dia del pare.

Així, la setmana que va del dia 19 al dia 23 també s’anomena la setmana dels Joseps, doncs el dia 19 és Sant Josep i el dia 23 de març és Sant Josep Oriol.

Durant aquests dies diverses poblacions celebren activitats festives dedicades a aquests sants. Una d’elles és Castellar del Vallès que celebra aquest dia la seva festa local. La fira de productes alimentaris artesans que s’hi organitza, és l’eix vertebrador d’una programació que acull des de l’esmorzar popular, la venda de monxetes del ganxet cultivades al terme fins una ballada de sardanes i l’acompanyament del postre de Sant Josep, la crema catalana.

Una tradició gastronòmica d’aquesta diada és menjar de postres la crema catalana. El fet que la pastisseria típica d’aquesta diada estigui lligada amb la llet es deu al fet que en aquesta època de l’any, la llet dels animals comença a abundar, ja que les les vaques ja han vedellat i les ovelles ja han xaiat.

Antigament, només es menjava crema de Sant Josep el dia 19 de març, juntament amb el mató – també dit de Sant Josep- que aquell dia es guarnia amb flors de paper, blanques o de colors diversos.

font imatge flickr

Mercat de l’Olla i la Caldera a Caldes de Montbui

dijous, 15 març 2012

Mercat de l’Olla i la Caldera a Caldes de Montbui

Els dies 17 i 18 de març el centre històric de Caldes de Montbui acull les parades i activitats del Mercat de l’olla i la caldera, una cita amb la gastronomia romana i l’aigua termal.

El Mercat va néixer fa quatre anys sota el lema “Fem bullir l’olla” amb l’objectiu de singularitzar i posar en valor els productes de proximitat i de qualitat i els productes típics calderins. També vol ser un homenatge a la gastronomia més propera i a l’esforç per la qualitat dels productors catalans.

En paral·lel, i fins el dia 23 de març, també tenen lloc als restaurants, les Jornades gastronòmiques de l’olla, dedicades a l’època romana. Durant aquestes jornades es podran fer degustacions de mongetes del ganxet, sopa de farigola, sopa romana de verdures i pasta, llegums romanes amb una picada d’herbes, xai al forn, formatge fresc, entre d’altres.

Programa

Més informació aquí

Fira del Brunyol de l’Empordà

dimecres, 14 març 2012

brunyols

Aquest dissabte dia 17 de març, en el marc de la Fira de Sant Josep, té lloc a Figueres la Fira del Brunyol. Els bunyols de Quaresma o brunyols, tal com s’anomenen a l’Empordà, es mengen tradicionalment per Quaresma, i molt especialment el Divendres Sant, i es feien tradicionalment a les cases de pagès de la comarca.

Els bunyols poden ser foradats o en forma d’esfera aixafada, i s’elaboren bàsicament amb farina, aigua o llet, llevat, sal, matafaluga, greix de porc, oli d’oliva o mantega, llimona, ous, sucre, anís o garnatxa.

A la fira s’hi faran diverses activitats, a més de la degustació i venda de bunyols.

Més informació a: www.amicsdesantjosep.cat

Font imatge flickr

L’espàrrec al Port de la Selva

dimarts, 13 març 2012

esparrec

Des de començaments de febrer a finals de març és habitual, al Port de la Selva, anar a caçar espàrrecs.

Aquesta activitat d’anar a caçar espàrrecs formava part de l’economia de subsistència dels avantpassats que tiraven endavant amb un seguit d’activitats complementaries com la pesca, el conreu de l’hort, de la vinya i l’olivera, la recol·lecció de la llenya, de bolets i d’espàrrecs, que formaven part habitual de la dieta en forma de truita d’espàrrecs.

Així doncs, el proper dissabte 17 i diumenge 18 de març se celebra la IV Fira de l’Espàrrec en aquesta població que té com a objectiu donar a conèixer els productes de la població. Hi tindran lloc diverses activitats, com un concurs de caçar espàrrecs, degustació de plats amb espàrrecs en diversos restaurants,etc.
Destaquem també una conferència de Jaume Fàbrega sobre la cuina de l’espàrrec de bosc.

Programa de la Fira

Font imatge flickr

Fira del Trumfo i la tòfona a Solsona

dijous, 08 març 2012

Fira del Trumfo i la Tòfona

El proper dissabte dia 9 i diumenge 10 de març té lloc a Solsona la fira del Trumfo i la Tòfona. El trumfo és el nom amb què es coneixen a Solsona les patates. Aquestes són un dels productes més conreats a la comarca, així com la tòfona.

Serà la vuitena edició d’aquesta fira, on es podran comprar patates directament dels productors i diverses varietats de tòfona: en conserva, fresca, amb embotits, formatges…

Hi ha diverses activitats programades, d’entre elles degustació de plats amb tòfona, de patates farcides de bolet i botifarra casolana, fira de productes alimentaris (on trobareu la parada de Tastets), tallers de cuina per a infants, etc.

Podeu consultar la programació aquí.

Festival de la cervesa artesana

dijous, 23 febrer 2012

Barcelona beer festival

Entre el 9 i 11 de març se celebrarà el Barcelona Beer Festival, un festival  dedicat a difondre i fomentar la cultura de la cervesa artesanal.

Hi haurà més de cent varietats de cervesa artesana, internacionals, i una trentena de catalanes. D’entre aquestes, destaquem la cervesa Almogàver, la cervesa Moska de Girona, i la cervesa de la Companyia Cervesera del Montseny, la cervesa Glops…

Es podran tastar tots els estils de cervesa: de baixa fermentació, alta fermentació, sense filtrar, envellides en barril de whisky… A més es farà una cervesa especial en motiu del festival, que només es podrà degustar aquest dies.

El festival es farà al claustre del Convent de Sant Agustí. L’entrada és gratuïta. Consulteu el programa del festival.

Diumenge passat al Telenotícies de Tv3 també es va parlar de les cerveses artesanals catalanes. Podeu veure el video de la notícia clicant aquí.

I recordeu que a Tastets, i durant tot l’any, podeu trobar un assortit  de  diverses cerveses artesanals catalanes.

Fira de la Ceba i el Calçot

dimecres, 22 febrer 2012

Fira de la Ceba i el Calçot

Aquest diumenge 26 de febrer, té lloc a Vila-Sacra, a l’Alt Empordà, la 9a Fira de la Ceba i el Calçot.

Durant tot el dia s’organitzen diverses activitats com el Concurs de menjar calçots, calçotada popular, ballada de sardanes, i fira de productes d’alimentació i artesania, etc. on trobareu la parada de Tastets.

Consulteu el programa per a més informació.