Europa aprova la DOP Mongeta del Ganxet

De primer cop d’ull és fàcil detectar una mongeta del ganxet: un gra blanc, brillant, aplanat i fortament corbat. Però la seva peculiaritat no s’acaba en la forma; també el sabor i el seu origen concret la distingeixen d’altres varietats de llegums. Un conjunt de raons per les quals la Comissió Europea ha acceptat incloure la mongeta a la llista d’aliments amb denominació d’origen protegida.

La DOP és un distintiu que empara productes amb unes característiques diferencials lligades al seu origen i al territori. Per complir les condicions cal que la producció de les matèries primeres i la seva transformació tinguin lloc a la zona geogràfica que dóna nom al producte.

En aquest cas, el territori de producció de la mongeta del ganxet abraça tots els municipis de les comarques del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, així com alguns municipis del Maresme o altres de la Selva com Blanes, Fogars de Tordera, Hostalric o Maçanet de la Selva.

Amb aquesta decisió, la mongeta del ganxet s’afegeix als més de mil productes agroalimentaris que gaudeixen del distintiu DOP i que comptem amb l’empara de la Unió Europea. D’aquest total, una vintena corresponen a productes provinents d’arreu de Catalunya.

Aquest reconeixement és el fruit de les iniciatives i les reivindicacions que des de fa temps s’han posat en marxa amb l’objectiu de recuperar aquest llegum tradicional.

Font: cuina.cat

Etiquetes: ,

Deixa una resposta