Salsa xató

15 febrer 2015


La salsa xató es fa servir per amanir l’escarola, però també es pot aplicar a la xicoira, enciam, etc.

Ingredients:
-1 nyora
-2 grans d’all
-ametlles torrades
-molla de pa (xopada amb vinagre)
-oli, vinagre i sal.

Elaboració:
Escaldeu la nyora uns 10 minuts. Raspeu-la per aprofitar la polpa. Piqueu bé al morter l’all amb un polsim de sal. Afegiu-hi les ametlles i continueu picant. Afegiu-hi la nyora, reduïu-ho tot a una pomada, afegiu-hi el pa, escorregut, i hi aneu tirant l’oli gota a gota, com si féssiu un allioli. A mitja confecció hi afegiu una mica de vinagre.
Podeu guardar aquesta salsa deliciosa uns deu dies a la nevera i podeu afegir-hi bitxo.
Se serveix amb escarola, olives arbequines, tonyina salada, seitons, etc.

Font:Catalunya per sucar-hi pa, Jaume Fàbrega
Font foto: El Periódico

També trobareu la salsa xató ja feta al web de Tastets


Magret d’ànec amb reducció de Ratafia i melmelada de castanyes

20 novembre 2014


Ingredients:
-2 o 3 magrets d’ànec
-350 ml de Ratafia
-70 gr de sucre
-Farigola fresca
Melmelada de castanyes

-Comencem fent uns talls en forma de rombe sobre la pell del magret per evitar que en cuinar-lo s’encongeixi i es doblegui, dificultant així la cocció. En una planxa es posa el magret sobre la part de la pell i es cou al gust. El recomanat és cuinar-lo a foc fort, uns cinc minuts per a cada costat.

-Mentrestant, elaborarem la reducció de ratafia. A foc baix, posem en un cassó la ratafia i remenem de tant en tant perquè no s’enganxi. Ho deixem fins que es redueixi a la meitat i quedi caramel·litzada.

-Disposem en una safata els magrets d’ànec, afegim la reducció i deixem reposar com a mínim 24 hores perquè es vagi macerant.

-L’endemà separem el magret i el tallem en làmines fines. Escalfem la reducció per separat.

Per presentar-lo es munta el magret una làmina sobre l’altra cobrint-les amb la reducció. Per acompanyar, s’afegeix una cullerada generosa de melmelada de castanyes i per decorar es col·loca una branqueta de farigola fresca. Si es desitja també es pot guarnir amb uns trossets de poma al forn o pera caramel·litzada, així com també amb fruita seca trossejada.

Font: El Rebost de Casa Pau


Com degustar un bon formatge

22 octubre 2014


Consells per degustar un bon formatge:

1r- Prendre’l a la temperatura adequada, normalment de 18º a 20 ºC.
2n- Olorar abans de menjar-lo, diferenciant l’escorça de l’interior.
3r- Mastegar lentament; per apreciar els matisos cal distribuir el formatge per tots els racons de la boca.
4t- Una vegada ingerit, esperar a percebre el retrogust final.
5è- Prendre altres aliments entre un formatge i un altre; uns complementen el gust (raïm, pomes, codony, melmelades, mel de bosc), altres els neutralitzen (pa, vi i aigua).

Conservació del formatge

El bon formatge, com el vi, cal mimar-lo. Perquè el formatge no s’esquerdi ni ressequi és convenient embolicar en un drap lleugerament humit i guardar-lo a la part baixa (menys freda) de la nevera. Un celler és el lloc ideal però és difícil aconseguir un lloc amb 85-90% d’humitat i de 10 a 14º C de temperatura.
És convenient treure’l un parell d’hores abans perquè es temperi i poder degustar en les seves òptimes qualitats.

Per tallar el formatge de manera que no quedi enganxat al ganivet, un truc és escalfar el ganivet passant-lo sota aigua ben calenta.

Font: Formatges de Catí


Fira Mediterrània de Manresa 2014

07 octubre 2014


Del 9 al 12 d’octubre té lloc la 17a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, un mercat d’espectacles confegit a partir de noves creacions artístiques inspirades en els trets culturals propis de Catalunya i la Mediterrània, que aglutina des d’arts visuals, circ, dansa, exposicions, música, narració oral i teatre.

El programa és molt ampli i variat, dirigit tant al públic adult com familiar, i tindrà lloc en múltiples espais de Manresa: Teatre Kursaal, Sala Stroika, Teatre conservatori, Casino… i espais a l’aire lliure com la Pl. major, Pl. Sant Domènec, Taverna Damm/Cuines del món, Baixada de la Seu, etc.

Des de fa ja 5 anys Tastets + Begudes de la Terra serem presents a la fira duent la barra de la Taverna Damm/ Cuines del món (situada darrera de la biblioteca, al Pg. Pere III) on es podrà tastar menjar casolà de qualitat del nostre país: fustes de formatges artesans, fustes d’embotits artesans, mandonguilles amb arròs, botifarra amb seques, etc i combinats i licors tradicionals com l’Aigua de València, el Manelic, el Burret, Pomada, ratafia, etc.

Enguany Tastets també organitza el dissabte dia 11, un Tast de paelles a l’exterior de la taverna.

El PROGRAMA de la TAVERNA és el següent:

Dijous 9:
21.00 h. La Troba Kung-Fú & Unió Musical d’Alaquàs

Divendres 10:
18.30 h. Actuació d’ El Dey.
22.00 h. Actuació de Korrontzi.
00.00 h. Actuació de Kepa Junkera & Amadeu Rosell + Sorginak + Tururut Bonaigua.

Dissabte 11:
12.30 h. Actuació d’Oriol Canals
14.00 h. Tast de paelles. Cal comprar tiquet el mateix dia a la taverna.
15.30 h. “Estellés, de mà en mà” amb Borja Penalba i Francesc Anyó.
18.00 h. FolkMus – Young musicians and old stories, folk music in museums and more.
21.00 h. Es Revetlers, Va de per llarg.
22.15 h. Brunzit, Encontredanses.
23.20 h. La Forcelle, Bal Gascon.

Diumenge 12:
12.00 h. JOCIT (Jove Orquestra Catalana d’Instruments Tradicionals).
13.30 h. Banda Unió Musical de Tarragona, Música Festera / Viatge a Broadway.
20.00 h. Cobla Catalana dels Sons Essencials & Convidats. Festa de cloenda.

El preu d’entrada a la taverna és de 2 € (bescanviable per a una consumició), excepte la nit de Ball Folk (12 €) i el concert de Kepa Junkera (10 €).
Per a més informació consulteu el web de la fira: www.firamediterrania.cat


Lots i regals de Nadal 2014

05 octubre 2014


Ja fa dies que hem començat a preparar amb moltes ganes la campanya de Nadal 2014, que enguany serà la 8a. Tot i que Tastets va començar a caminar en l’inici de la crisi, any rere any hem vist com l’interés pels productes catalans i de qualitat ha augmentat significativament.

Aquest any tornarem a elaborar regals i lots de Nadal per a poder obsequiar els vostres treballadors, amics, coneguts o familiars amb els nostres productes més selectes: vins catalans de varietats autòctones, cava del Penedès, embotits del Berguedà, formatges artesans del Montsec i País Valencià, torrons IGP de Xixona i neules artesanes, etc.
A banda dels lots pròpiament dits també tindrem diferents regals gastronòmics, com un assortit de cerveses artesanes catalanes, una ampolla de cava + unes catànies, un pack de 2 vins, etc. amb els que podeu obsequiar els vostres familiars d’una manera original el dia de Nadal, pel tió, pel dia de reis…

Ben aviat trobareu tots els nostres lots de Nadal (que podreu comprar de manera online) i el catàleg en pdf al nostre web: www.tastets.cat.

Mentrestant, si voleu més informació o necessiteu un pressupost de lots a mida no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres trucant al 93 297 90 08 o enviant un correu-e a info@tastets.cat.

Lots i regals de Nadal amb productes catalans


Primera edició dels Benet Games

28 setembre 2014


El proper dissabte 4 i diumenge 5 d’octubre té lloc entre Sant Fruitós de Bages i el Monestir de Sant Benet la primera edició dels Benet Games. Es tracta d’un festival d’esports outdoor on el contacte amb la natura i la música estimulin la participació i l’intercanvi d’experiències.

La proposta acollirà diverses disciplines com hípica, escalada, BTT, paracaigudisme, canoa, tir amb arc o slackline.

Al llarg de les dues jornades, els assistents podran gaudir de competicions esportives de primer nivell i exhibicions de referents mundials així com participar en tallers amb experts, zones de pràctica per a tots els públics i gaudir d’actuacions musicals, gastronomia i molt més.

La nit de dissabte a diumenge l’esdeveniment comptarà amb el Music Festival (al cobert de la Màquina de Batre, al centre de Sant Fruitós de Bages) amb l’actuació del DJ Carles Pérez i de Ràdio Flaixbacm. En aquest espai hi haurà un stand de Tastets + Begudes de la terra, amb diferents begudes, combinats, licors tradicionals i menjar casolà.

Us hi esperem!

Benet Games
4 i 5 d’octubre.
Monestir de Sant Benet i Sant Fruitós de Bages
Per a més informació: Web de l’esdeveniment

Festa del Porc i la Cervesa

26 setembre 2014


Des del 26 de setembre i fins diumenge 28 podeu gaudir de la festa que té lloc a Manlleu on es combinen l’elaboració d’embotits, degustació de productes, el mercat, els tastos de cerveses artesanes, amb moltes altres activitats, concerts o tallers de cuina per a petits i grans…

Una de les activitats emblemàtiques de la festa és la matança i rostida del porc en directe, que té lloc el dissabte a la tarda i el diumenge al matí, per a què tothom en pugui gaudir i pugui descobrir com s’elaboren els embotits i productes derivats.

A l’Aula del Gust es faran maridatges de plats elaborats amb porc amb cerveses artesanes.

Festa del Porc i la Cervesa 2014
Del 26 al 28 de setembre.
Plaça Fra Bernadí. Manlleu.
Per a més informació: Programa de la Festa

Pastes de full amb préssec

24 setembre 2014

El préssec en almívar de El Marge és boníssim, proveu a fer aquestes postres i veureu que us queden delicioses.

Ingredients:
-1 làmina de massa de pasta de full
-1 rovell d’ou
-1 llimona
-4 cullerades de melmelada de cirera negra
-2 cullerades de festucs trencats
-2 iogurts naturals
-Menta fresca
-1 pot de préssec en almívar El Marge

Preparació:
Talleu la pasta de full en triangles, pinteu-los amb rovell d’ou i enforneu a 180ºC aproximadament uns 15 minuts.
Piqueu la menta i ratlleu la de pell de llimona (una culleradeta)

Per fer la salsa de iogurt: barrejeu amb el iogurt, la menta picada, la melmelada de cirera negra (o un altra melmelada que us agradi) i la ratlladura de llimona.

Talleu cada meitat de préssec en almívar El Marge fent quatre grills i col·loqueu-lo sobre les tires de pasta de full i afegiu la salsa de iogurt per sobre.

Empolseu amb els festucs i decoreu-ho amb fulles de menta.

Font: El Marge


Fira del Formatge Artesà de Lladó

19 setembre 2014

El proper diumenge 21 de setembre té lloc la 19ena edició de la Fira catalana del formatge artesà a Lladó, a l’Alt Empordà. La trobada, que és una de les més importants que es fan a Catalunya, mostra una gran representació dels formatges artesans que es fan al nostre país.

La fira funciona amb el pagament d’un tiquet amb el que es poden fer diferents degustacions i tastar tot tipus de formatges: formatges de cabra, d’ovella i de vaca. També hi trobarem altres artesans alimentaris de qualitat: mel, galetes, embotits, anxoves, xocolates, vi, melmelades, patès, salses i olives, torrons, pa integral, caramels i coques.

A banda, el programa es completa amb espectacles lúdics i culturals: jocs tradicionals per a la mainada, concerts de música, maridatge de vins i formatges a càrrec del celler La Vinyeta, etc.

Una oportunitat també per visitar aquesta població i l’església de Santa Maria i la seva canònica que data del 1089.

Fira del Formatge Artesà
21 de setembre de 2014
Lladó, als voltants de l’església.
Per a més informació: Programa de la Fira

Menjar blanc

17 abril 2014


El menjar blanc és un postre dolç que tant el podem trobar a Reus i a Tortosa, tot i que la manera d’elaborar-lo a un lloc i altre és diferent. A Reus el fan amb ametlles crues o llet d’ametlles mentre que a Tortosa i les terres de l’Ebre el fan amb farina d’arròs i acostumen a menjar-lo per dijous llarder i Pasqua. La recepta de menjar blanc que us donem és la de Tortosa.

Ingredients (5 racions):
-1l de llet.
-125 g de farina d’arròs
-100 g de sucre
-1 Pell de llimona
-1 branca de canyella

En un cassó gran escalfeu la llet amb la pela d’una llimona, una branca de canyella i el sucre. Reserveu un got de llet freda per desfer la farina d’arròs. Quant la llet del cassó gran està a punt de bullir retireu-la del foc i afegiu-hi el got amb la farina d’arròs i remeneu durant 3-4 minuts fins que es vagi espessint.
Treieu la canyella i la pell de llimona i poseu-ho en bols o plats i deixeu-ho refredar.
Si es vol, es pot posar una mica de canyella en pols per sobre.

Aquest és un postre boníssim, molt senzill de fer i com que es fa amb farina d’arròs enlloc de farina de blat, les persones intolerants al gluten en poden menjar.

Font foto: Tastets